onsdag 28 oktober 2009

Oron för utförsäkringen av sjuka befogad

Kjell Rautio skriver på bloggen Utredarna en slagfärdig artikle som är mitt-i- prick:

Idag skriver socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson och utskottsordförande Gunnar Axén i Aftonbladet att oppositionen “med alla medel försökt skapa oro bland människor som idag är sjukskrivna eller har sjukersättning“. De menar att “oron att stå utan pengar är obefogad - skyddsnätet finns kvar“.

Problemet för Husmark Pehrsson och Axén är bara att det långt ifrån enbart är oppositionen som är oroad över vad som ska ske med de ca 50 000 som utförsäkras nästa år. Det är också Försäkringskassan och dess anställda. Det är också en rad andra remissinstanser.

Siv Norlin, som är ST-ordförande inom Försäkringskassan, uttalar sig i synnerligen kritiska ordalag idag i ST-Press. Läs artikeln i ST-press och lägg den sedan brevid Husmark Pehrssons och Axéns debattartikel i Aftonbladet.Man kan onekligen tala om att två skilda “verklighetsbilder” krockar. Norlins och de Försäkringskasseanställdas beskrivning kolliderar med Husmark Pehrssons. Frågan är vilken av dessa två bilder som ligger närmast det som sker och faktiskt är på väg att ske? Vad tror du?

Regeringen har både skygglappar och dålig verklighetsuppfattning när de tror att vi inte är oroliga för att folks slängs ut på gatan. Eller också är det en medveten lögn för att det ska se bättre ut än det är att deras skattesänkningar försämrar välfärden för de som har det sämst. När ska vi börja omvärdera begreppet "tillväxt" som är helt föråldrat och är marknadens krav på ständigt ökande konsumtion?

Bloggar: , , , , ,, , alliansen, moderaterna, Fredrik Reinfeldt, utanförskap ,sjukförsäkringen,sjukskrivningar

Inga kommentarer: