tisdag 20 oktober 2009

LO-TCO rättsskydd hjälp mot Försäkringskassan

Deras uppdrag är att biträda LO, TCO, förbunden samt förbundens medlemmar i rättsliga angelägenheter. Deras huvudsakliga arbetsuppgift är att driva rättsliga processer i domstolar. Två stora arbetsområden är socialförsäkringsrätt och arbetsrätt i vid bemärkelse. Försäkringsrättsenheten driver ärenden som rör arbetsskador, skadeståndsrätt samt tvister om rätt till olika sociala förmåner. Motpart i de tvisterna är normalt staten eller försäkringsbolag.

Arbetsrättsenheten driver tvister som rör arbetsrätt, dvs tvister om lön, uppsägningar och avskedanden, kollektivavtalstolkningar mm, lönegaranti, brottmål som har samband med arbetet och civilrättsliga tvister med anknytning till arbetet. Motparter i dessa ärenden är normalt enskilda arbetsgivare och deras organisationer samt staten.

Båda enheterna har vidare en omfattande rådgivningsverksamhet, gör rättsutredningar och tar fram juridiskt underlag åt LO och förbunden i olika frågor, arbetar med svar på remisser samt deltar i LO och förbundens utåtriktade verksamhet. Här kan du läsa LO:s lilla lathund om försäkringsfrågor.

Bloggar: , , , , ,, , alliansen, moderaterna, Fredrik Reinfeldt, utanförskap ,sjukförsäkringen,sjukskrivningar

Inga kommentarer: