måndag 1 februari 2010

Hård kritik mot nya regler för personlig assistans

Sedan ett år tillbaka har Socialstyrelsen och Försäkringskassan, på regeringens uppdrag, arbetat med att ta fram ett behovsbedömningsinstrument för personlig assistans. Instrumentet består av ett 91-sidigt dokument där varje detalj i en persons liv ska redovisas och därefter - inom varje detaljerat område - rimlighetsbedömas av försäkringskassans handläggare.

"Under 24 punkter ska den som söker assistans beskriva sitt behov av hjälp med allt från att sköta sin hud (i detta ingår bland annat att ta bort liktornar och sätta på kosmetika) och ta hand om sitt hår (inkluderar hår i ansiktet och på huvudet) till hjälp vid toalettbesök (här ska man enligt Socialstyrelsen särskilt tänka på hjälp med "kateter, blöja, lavemang etc") och hur man klarar av att sköta sin hälsa (här ska bland annat redogöras för om man kan upprätthålla en balanserad diet eller klarar att ha säkra sexualvanor)"

Enligt planerna ska det nya instrumentet testas i skarp läge på ett antal försäkringskassor runt om i landet. Testet ska sedan utvärderas och ligga till grund för det slutgiltiga instrument som ska vara klart till 2011. Läs mer här

Förbundet Unga Rörelsehindrade är starkt kritiska till förslaget och tycker inte att det ska testas på brukare av assistans!De kräver också att statsminister Fredrik Reinfeldt, övriga partiledare, Kenneth Johansson Socialutskottets ordförande,generaldirektör Adriana Lender på Försäkringskassan och generaldirektör Lars-Erik Holm på Socialstyrelsen kartläggs med det behovsbedömningsinstrument för personlig assistans som Socialstyrelsen och Försäkringskassan arbetat fram.

En ganska bra idé, men med den begränsade empatiska förmåga som de besitter, har de nog svårt att överföra detta till funktionshindrade. Förstår inte hur man kan komma på sådana idiotiska regler? De verkar helt ha appat alla koncept på vad som etiskt, mänskligt och rättvist. Samhället värnar om integriteten annars, det är träng sekretess inom sjukvården, Men det gäller tydligen inte sjuka och funktionshindrade i förhållande. Nu ska helt plötsligt Försäkringskassan kunna säga att du får bara ha sex en gång i veckan,  eller klippa naglarna en gång i månaden.

Bloggar: , , , , ,, , alliansen, moderaterna, Fredrik Reinfeldt, utanförskap ,sjukförsäkringen,sjukskrivningar, Göteborg, , , långtidssjukskrivna, sjukskrivning
värk

Inga kommentarer: