torsdag 4 februari 2010

Läkare kritiska mot att Fk tar över besluten om arbetsförmåga

I Läkartidningen skriver ett antal företagsläkare om Regeringens nya sjukregler och är starkt kritiska till att Försäkringskassan tar över beslutsrätten. De menar att ett stort problem ligger i den för hela sjukförsäkringsfrågan centrala förenkling som prövningsregeln bygger på:" Nämligen att sjukdom har entydiga samband med arbetsförmåga, ett samband som relativt enkelt kan uppskattas av experter, på grundval av dokumentation i medicinska journaler och intyg. "

Läkarna menar att det är en allvarlig felsyn, som lätt får sådana följder som debatten om cancersjuka exemplifierade: människor som i realiteten är arbetsoförmögna på grund av sjukdom mister sin sjukpeng. De små lagjusteringar som gjordes hastigt pga detta, leder förhoppningsvis till en tryggare sjukförsäkringssituation just för cancersjuka. Men det ser för övriga, tvärtom, ut som att problemen kan förvärras om Anna Hedborgs förslag att endast FK ska bedöma behovet av sjukskrivning efter 6 månader går igenom. Patienten förlorar sin behandlande läkare och blir i många avseenden rättslös.

Läkarna skriver vidare, att varje form av vetenskapligt stöd saknas för tanken om enkla, mätbara objektiva samband mellan människors sjukdomar och deras arbetsförmåga i förhållande till det ena eller andra normalt förekommande arbetet på arbetsmarknaden. Då blir också prövningen ett fiktivt spel där inte objektivitet utan trender i omgivningen och slump fäller utslagen.

"Sjukförsäkringens centrala kriterium på arbetsförmåga är i dag sådana funktionsnedsättningar som arbetsmarknaden accepterar. Då är det väl rimligen bara denna marknad och inte fiktiva experter på FK som kan avgöra vem som är arbetsförmögen eller inte. Varför då inte låta marknaden, i ett försök, själv med jämna intervall göra arbetsförmågeprövningen genom att annonsera ut de sjukskrivna? ", föreslår läkarna. " Det tycker jag inte är något bra förslag! Sjuka ska inte bollas hit och dit. Om marknaden fick bestämma skulle alla vara 100% friska. Läkarna är trots allt fortfarand de som vet mest om patientens medicinska tillstånd.
Bloggar: , , , , ,, , alliansen, moderaterna, Fredrik Reinfeldt, utanförskap ,sjukförsäkringen,, Göteborg,, , ,

2 kommentarer:

Kristina Birkesten sa...

Kaktusblomman!
Det är ju fullkomligt horribelt att bara tänka tanken att FK ska ta över beslutsrätten helt. Hur mycket medicinsk kunskap besitter dom? Och våra läkare kan inte vara så mycket att ha om dom inte kan bedöma en människas tillstånd..

Den här politiken är ju sjukare än vad alla sjuka är ihop!

Kram!

Ulrika Ring sa...

Ja man vet inte vad man ska säga. Livet i Sverige är sannerligen inte lätt eller ens fattbart för många. men det har varit så ett tag tycker vi. Skillnaderna finns men är inte så stora som man skulle önska...

http://insolvenssthlm.blogspot.com/2010/02/resurs-blogg.html

//Ulrika Ring