tisdag 23 februari 2010

Rapport från sjuksängen

Tack för allt stöd och uppmuntran! Er omtanke är en stor tröst och glädje!

Jättejobbigt direkt efter ryggop. den 17/2( stelop. L2-L4). Mådde illa av morfinet o blev ännu mer torr i munnen. Ni kan ju tänka er ? Ont i mun o svalg redan, bli ännu torrare av mediciner och dessutom ligga med en slang i halsen flera timmar under op. Min stackars man fick handla en hel kasse med medikamenter. Bad därför redan på kvällen, att få något annat smärtstillande.Jättebra vård och underbar läkare!

Hade de följande dagarna, inte särskilt ont i ryggen (rörelserelaterat) men illamående. Var uppe o gick själv korta stunder, utan stöd redan på fredag. Fick t. panocod istället, 2x4 (maxdos av paracetamol). Det innebär att tabletterna verkar ca 4 tim och att jag får vänta två timmar tills jag kan ta nästa dos....resten räknar ni ut.

Det funkade bra på sjukhuset, men sedan jag kom hem i lördags har smärtan ökat hela tiden. Men jag har förstås också dragit ner något på panocoden eftersom det stannr upp magen. Lokalbedövningen de lagt under op. började tydligen släppa efter några dagar. Hade också svårt att få igång magen efter op, så jag fick göra ett tillfälligt break med panocod och ta paraflex istället igår o söndag kväll. Tyvärr funkade det inte alls mot smärtan, så jag hade väldigt ont. Men magen rörde på sig i alla fall. Konstigt vad man mår pyton när magen står stilla...

Nu ligger jag mest i sängen o är bara uppe korta stunder (= mer smärta). Tacksam för att vi har höj-o sänkbar elsäng från Jenssen! Förstår inte hur jag skulle ha klarat det annars? Förmodligen fått ta mer smärtstillade (morfin)med alla biverkningar det innebär...Usch, vad gnällig jag skulle ha varit.

Tacksam också att jag får hjälp av ängeln från hemtjänsten, som kommer varje dag och hjälper mig med frukost, kläder mm. Men första dagen, i måndags, hade hon ingen nyckel med sig, fastän min man lämnat den. Så jag fick leta upp en extranyckel till 9-tillhållarlåset o öppna. Tänk om jag inte hade kunnat gå upp själv ? Hade fått klara mig utan hjälp ända till kvällen! Höll ändå på att svälta ihjäl eftersom min man inte hade middagen klar förrän vid åttatiden o jag inte orkat gå upp själv.

Hemtj. gör en macka och brygger kaffe på morgon, som jag sedan tar mitt på dagen.


Att tänka på inför op.
Ni som ska stelopereras (eller har jätteont i ryggen av andra skäl). Tänk på att ni behöver hjälp den första tiden med påklädning, personlig hygien, mat o vätska! Helt omöjligt att böja sig framåt.Det gör ont att höja ryggstödet och att sitta, så jag halvligger o äter. Liggger däremellan platt ner. Däremot kan jag böja på benen, gå o stå rakt. Svårt att läsa böcker o tidningar och skriva på datorn när man ligger platt.

Hjälpmedel ( betyg i antal +, minst + max 5)
 • kniptång ++++ (super om man tappat något på golvet)
 • glidlakan +++++
 • toaförhöjningen +++++ ( går ändå knappt att torka sig)
 • strumpådragare - (krånglig, svår att använda)
 • trådlös dator +++ svårt i liggande)
 • elsäng +++++
 • sugrör +++
 • sängbricka +++++ (för matintag o dator)Jag har en bricka med kudde under, superbra för datorn. Finns på IKEA.
 • extraavställningbord vid sängen för alla attiraljer +++++
 • haklapp eller handduk att lägga på bröstet när man äter +++
 • trådlös telefon eller mobil +++++ (ett måste)
 • dosett ( så man vet när man ska ta smärtstillande mm)
 • läsglasögon +++ (omöjligt med progressiva glasögon i liggande)
Nöjen o förströelse:
- lyssna på cd-skivor (ljudböcker o musik) +++++
- bärbar dator i sängen +++
- Tv i taket (om man hade det, vilken dröm!) +++++
- mobilen +++++ (radio, kontakt, musik, ljudböcker mm)

Har ni några andra tips?

Nu är jag trött....ont, ont, ont Vi hörs!
Bloggar: , , , , Göteborg,, , ,  ,  ryggont, ,

8 kommentarer:

Nonna sa...

Usch det låter tufft, som då jag fick mitt stora ländryggsdiskbråck då låg jag "pall" i veckor..bara toabesök o dusch, mat vid sängen..osv. förstår exakt hur du har det. Fy så jobbigt och dessutom smärtan som skär igenom en. För magen har jag ett trevligt förslag, Läkerol Salvi eller det kanske går med all Läkerol jag vet inte, då håller du magen igång, hoppas du hinner till toa bara. Du får väl prova dig fram med dosering. Om du inte tar strandnypon så tycker jag absolut att du ska pröva det,LITO MOVE, jag är betydligt rörligare i alla leder då jag tar det.
Ska skicka all positiv energi jag har till dig. Bra med alla råd och tips man vet inte när man är där.
Massa kram Nonna

Kaktusblomman sa...

Tack det var snällt av dig. Läkerol låter intressant,men det torde inte hjälpa min stenmage? Tar nu movicol och primperan.

Kristina Birkesten sa...

Kaktusblomman!
Jag är så glad att det fungerade bra på sjukhuset och att du fick en god vård!

Grattis till op, eller vad man nu säger? :o)

Panocod är effektivt mot smärtan men stopp blir det, liksom av att man ligger.
Mitt tips som jag kör när jag är som sämst och det är tvärstopp:

30 ml Laktulos + 15dr Laxoberal i en coktail på kvällen. På morgonen 1-2 S.Dulcolax som får verka så länge det går. (Men det där vet du säkert som är ssk)

Suveränt med listan du har gjort! Den tror jag många har nytta av, jag också, tack!

Kram!

Kaktusblomman sa...

Kristina: Det låter häftigt med alla laxermedel,men kanske behövs. Har laxoberal och Movicol hemma. Tycker att dulcolax var vidrigt.Svider nåt hemskt...


Tänkte på dig när jag var som sämst. Du kanske har det så här stor del av tiden? man blir verkligen uttråkad av att ligga pall och inte kunna sitta. Har kunnat vara uppe lite mer i dag.

Kramar

Kaktusblomman

Kristina Birkesten sa...

Kaktusblomman!

Ja, det är häftigt, men är det tvärstopp av läkemedel och det har gått några dagar - en vecka så behövs ofta lite tyngre artelleri.

Har du Laxoberal kan du ta 20 dr blandat med lite vatten. Svider Dulcolax stolpiller? Det har jag aldrig känt. Microlax och Toilax däremot är hemska. Men det är så klart olika hur vi reagerar.

Så svårt som du hade det efter operationen har jag nog inte. Men när jag ligger så är det pall och det är verkligen urtråkigt. Tack och lov för datorn särskilt då!

Jag har lärt mig både äta och dricka liggande, men det är trots allt inte så ofta jag är så dålig.

Skönt att du kunnat vara uppe lite mer! Jag tänker på dig och tycker att du är modig!

Hoppas du får ordning på magen och att du unnar dig att inte ha så ont.

Kram

Kaktusblomman sa...

Magen är inte i bästa form...

Men jag mår inte illa. Maten smakar himmelskt. kanske för att jag inte behöver laga den själv? Sov jättegott förra natten.

Kramar

fattighjon sa...

Har opererat mej den 9 februari för ryggmärgskanalen va för trång. Operationen gick bra. Men de va hemskt o ligga, kunde inte ligga på rygg.
Läkarna sa att steloperation för mej kan innebära förlamning. Va det så för dej? Är smärtan borta nu?
Jo jag tänkte på magen. Masserar du magen varje dag..ungefär som du gör när du går...kanske kanske gör det magen bättre. Har testat de själv o magen kom igång.

Helen E sa...

Tack för bra information och vad man ska tänka på efter operationen.
Jag ska göra en steloperation på Spine Center i Stockholm nästa vecka. Nervöst men känner glädje att jag äntligen kommit dit efter drygt ett års sjukskrivning med starka smärtor och bollande hit och dit.
Allt gott önskar jag dig!
Mvh
Helén