tisdag 28 september 2010

De som skulle rehabiliteras blev sämre!

I veckan offentliggjordes den utvärdering av rehabiliteringsgarantin som gjorts av Karolinska Institutet på uppdrag av regeringen. Rehabiliteringsgarantin var avsedd att ge tidig rehabilitering till de två vanligaste diagnosgrupperna, nämligen lätta psykiska besvär, smärta och problem med rörelseapparaten. Två olika behandlingsformer infördes, samma för alla oavsett besvär eller sjukdomsgrad.

Karolinska institutets utvärdering visar ett stort misslyckande: bara drygt en fjärdedel av de sjukskrivna har kommit tillbaka till arbete, och av dem som har sjuk- och aktivitetsersättning (alltså de långtidssjuka) är siffran ännu lägre.

Allvarligt är att många istället har blivit försämrade av behandlingen, elva procent har rentav försämrats så mycket att de gått från heltidsarbete före behandlingen till heltidssjukskrivning efter. Värst är det för dem som har fått multimodal rehabilitering, alltså personer med smärtproblem. 27 procent av de förut heltidsarbetande har efter behandlingen blivit sjukskrivna, de flesta på heltid.

Alltså inte den förväntade effekten av multimodal smärtbehanding, som enligt SBU sägs vara det bästa. Kanske därför att de flesta smärtkliniker, i alla fall i Göteborg, bara utreder smärta istället för att behandla den. Det överlåter de på okunniga distriksläkare.

Det som regeringen utmålade som den största rehabiliteringssatsningen någonsin har alltså gjort nästan lika mycket skada som nytta – föga oväntat, när man tror att man kan behandla 70 procent av alla sjuka med bara två variationer av behandlingar, kommenterar de tre nätverken.

Studien bekräftar ocks farhågorna att de grupper som primärt riskerar att utförsäkras både fått mindre resurser och sämre resultat än de med lättare ohälsa som i många fall skulle ha återhämtat sig även utan denna insats, skriver nätverken som också påminner om misslyckandet med att få ut utförsäkrade sjuka på arbetsmarknaden. Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens utvärderingar under sommaren visade att färre än tre procent av de utförsäkrade har fått jobb på den ordinarie arbetsmarknaden ett halvår efter utförsäkringen.

Bloggar:samhälle,Regeringen moderaterna,val 2010 ,opinion, valrörelsen, valkampanj, VAL, hälsa,socialdemokraterna, intressant, arbetslinjen, rehabiliteringskedjan, alliansen,utförsäkring, valet 2010, fredrik reinfeldt, röd-gröna,centerpartiet, hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, Göteborg, långtidssjukskrivna, sjukskrivning, värk , ryggont, ont i ryggen, ischias, politik

Inga kommentarer: