lördag 18 september 2010

"Rehabiliterades "men ruinerades på kuppen

Ann-Charlotte Bylund är en av dem som har släppts tillbaka till sjukförsäkringen efter utförsäkring. I tre månader tvingades hon vara hos Arbetsförmedlingen med aktivitetsstöd, utan att klara några som helst arbetsinsatser. Nu har Försäkringskassan beslutat att ge henne fortsatt sjukpenning - men på vägen slogs hela Ann-Charlottes liv i spillror..

Bylund, 48 år, har kämpat i tio år mot sjukdomar, felbehandlingar och misslyckade operationer. Hon har fibromyalgi med tidvis svår värk, Sjögrens syndrom, diabetes och artros i höftlederna. Fyra gånger har hennes ena höftled opererats, nu väntar hon på en femte operation. Det är glapp i höftkammaren, och höftleden hoppar ur led oupphörligt, ända upp till tjugo gånger om dagen.

Hon har i tio års tid haft tidsbegränsad sjukersättning, som förlängdes i omgångar. Försäkringskassan hade bedömt henne som helt oförmögen att arbeta, men pga de nya sjukförsäkringsreglerna utförsäkrades hon i april. Hon skickades till Arbetsförmedlingen, som konstaterade att hon varken kunde klara något arbete eller delta i introduktionsprogrammet. Men hon hon var ändå tvungen att vara kvar hos Arbetsförmedlingen i tre månader, med ett aktivitetsstöd på 3 000 kronor per månad.

"- Det räckte ju inte ens till det allra nödvändigaste. Jag blev tvungen att låna av släkt och vänner. Och hyran kunde jag inte betala alls."

Nu är Ann-Charlotte vräkt. Hon har bett hyresvärden om att få göra en avbetalningsplan, men värden anser att skulden är för stor.

Sanningen är att den sjukpenning hon nu får nu inte räcker att betala varken hyresskulden eller de privata lånen, som har hamnat runt 30 000 kronor. På vägen tillbaka till sjukförsäkringen försvann nämligen stora delar av Ann-Charlottes ersättning, både bostadstillägg och AFA. Nu får hon 404 kronor per dag, 8 888 kronor i månaden. Efter skatt har hon kvar 5 954 kronor. Med en månadshyra på 5 300 kronor har hon 654 kronor att leva på.

 Hyresvärden har givit henne tid till den 10 september att lämna lägenheten, alltså för en vecka sedan. Men Ann-Charlotte orkar varken kämpa emot eller packa. Flyttkartongerna omkring henne står tomma. Apatisk sitter hon i sin rullstol och väntar på signalen på dörrklockan, då hon ska kastas ut tillsammans med alla sina ägodelar.

Så ser verkligheten ut bakom Alliansens tal om utanförskap och "rehabilitering". Skitsnack och lögner

Bloggar:hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, Göteborg, långtidssjukskrivna, sjukskrivning, värk , ryggont, ont i ryggen, ischias, politik, Regeringen moderaterna,val 2010 ,opinion, valrörelsen, valkampanj, VAL, hälsa,socialdemokraterna, intressant, arbetslinjen, rehabiliteringskedjan, alliansen,utförsäkring, valet 2010, fredrik reinfeldt, röd-gröna,centerpartiet, opinionsmätningarpolitik

3 kommentarer:

Nonna sa...

Ja det är fruktansvärt..jag har nu gjort mitt men jag är mest rädd för SD för hur blir det DÅ???
Kram till dig som kämpar
Nonna

Jeanette sa...

Det är för jäkligt hur det får lov att gå..

Jag har själv fibromyalgi och har ett helvete med det. Jag fick det när jag var 12 år men fick inte diagnosen förrän några veckor innan jag blev 27 (blir 28 nu i november)! Vi visste vad det var, men vad gör det när man blir ignorerad? Har man inte det på papper existerar det inte..
FK vill inte ha med mig att göra för jag har inte jobbat tillräckligt mycket. Jag har kämpat som en galning för att klara bara en endaste vanlig arbetsdag. Till slut kraschade kroppen helt och totalt. Tack och lov bodde jag hos mina föräldrar då, annars hade allt varit kört.

Nu håller jag på att arbetsträna, men eftersom FK inte vill ha mig är det soc som gäller. Missar jag för många dagar pga smärtan drar dom in mina pengar! Även om jag är sängliggandes pga en sjuhelsikes smärta (tack o lov inte ofta det är så illa) så ska jag gå annars får jag inga pengar..
Stressen av allt detta gör det bara värre..

Men jag är optimist.. än så länge..

Kaktusblomman sa...

Förstår att du har det svårt. Men tyvärr förstår inte de som själva är friska, hur det är att ha ständig smärta och vara tvungen att proppa i sig en massa värktabletter o andra mediciner för att det drägligt.

Många kramar till dig i höstmörkret!