tisdag 28 september 2010

Oppositionen fortsatt kritiska mot nya sjukreglerna

Regeringen backar om sjukförsäkringen och vill nu införa flera undantag till den sexmånadersregel som presenterats. Men både facket och socialdemokraterna är trots det fortsatt kritiska till regeln. "Vi riskerar att få en å tusan, tänkte inte på det-lagstiftning", säger TCO:s Sture Nordh till SvD.se.

I dagens SvD säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson att flera undantag ska införas när regelförändringen genomförs. Det gäller bland annat att personer som väntar på en operation eller behandling ska undantas, och att läkare ska kunna bedöma att en person med en viss diagnos behöver vara sjukskriven längre än sex månader.

Men trots att regeringen nu backar är både facket och socialdemokraterna fortsatt kritiska. Det är olyckligt att skapa en lagstiftning som kräver undantag säger LO. De föreslår istället en gräns på 14 till 15 månader. Risken är annars, menar facket, att reglerna inte tillämpas lika för alla. Det blir en subjektiv bedömning och rättsosäkerheten frodas. Det blir ett lotteri vem som blir utslagen och ruinerad.

Gemensamt i kritiken är att regeringen är för snabba med att presentera förändringar.De bollar med människors liv! Politiken är ogenomtänkt, och TCO kräver nu en parlamentarisk utredning kring socialförsäkringarna. Helst vill förbundet se en blocköverskridande överenskommelse.Det låter bra!
Bloggar: samhälle, politik, Regeringen moderaterna,val 2010 ,opinion, valrörelsen, valkampanj, VAL, hälsa,socialdemokraterna, intressant, arbetslinjen, rehabiliteringskedjan, alliansen,utförsäkring, valet 2010, fredrik reinfeldt, röd-gröna,centerpartiet, hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, Göteborg, långtidssjukskrivna, sjukskrivning, värk , ryggont, ont i ryggen, ischias

2 kommentarer:

Unknown sa...

Ordgaller

Nicole sa...

Och värre lär det väl bli... :(

http://katidis.wordpress.com/2010/09/26/barack-obama-inforsakrar-sina-medborgare-alliansen-utforsakrar-sina/

Mvh