torsdag 25 februari 2010

Ryggen känns som den är av,men det är hopp om liv

Men jag mår bättre idag än tidigare. Idag satt jag uppe och åt både till lunch o middag. visserligen bara 5 minuter, men ändå. Klarar att vara uppe korta stunder och kan klä mig själv nu också, liggande i sängen. Tror att jag klara mig utan hemtjänst från måndag. I morgon ska jag i alla fall få hjälp med att duscha och på kvällen kommer sonen. Då ska vi äta hämtmat för min man är borta till sent. Hoppas att jag kan ligga på soffan i vardagsrummet då. Det känns trevligare, men hittills har det inte gått. Det är som att ligga på ett stengolv utan madrass när man har ryggskott.

Läste en bok om demensvård  idag, "Att möta personer med demens" skriven av Anna-Karin Edberg. Jättebra! Min mamma har blivit så dement att hon inte känner igen mig längre. Jättejobbigt, men i boken fick jag bra förklaringar till hennes beteende och många bra tips. Hon är en sk. vandrare som går oavbrutet nästan dagarna i ända. Det har gjort att hon tappat mycket i vikt efetrsom hon knappt sitter ner och äter. Men å andra sidan har hon alltid varit i rörelse, tidigare också, och man ändrar oftast inte sin personlighet när man blir dement. Men det är klart att det inte får gå ut över hennes hälsa.

Störande beteende, t ex  vandring, oro och aggressivitet, beror oftast på att de inte får sina behov tillgodosedda. De kan ha en infektion, t ex UVI. Kan också vara t ex smärta och oro/ångest eller att de får dålig omvårdnad. Även dementa har känslor och ska behandlas respektfullt med hänsyn till deras integritet och personlighet.

Bloggar: , , , , Göteborg,, , ,  ,  ryggont, ,

tisdag 23 februari 2010

Rapport från sjuksängen

Tack för allt stöd och uppmuntran! Er omtanke är en stor tröst och glädje!

Jättejobbigt direkt efter ryggop. den 17/2( stelop. L2-L4). Mådde illa av morfinet o blev ännu mer torr i munnen. Ni kan ju tänka er ? Ont i mun o svalg redan, bli ännu torrare av mediciner och dessutom ligga med en slang i halsen flera timmar under op. Min stackars man fick handla en hel kasse med medikamenter. Bad därför redan på kvällen, att få något annat smärtstillande.Jättebra vård och underbar läkare!

Hade de följande dagarna, inte särskilt ont i ryggen (rörelserelaterat) men illamående. Var uppe o gick själv korta stunder, utan stöd redan på fredag. Fick t. panocod istället, 2x4 (maxdos av paracetamol). Det innebär att tabletterna verkar ca 4 tim och att jag får vänta två timmar tills jag kan ta nästa dos....resten räknar ni ut.

Det funkade bra på sjukhuset, men sedan jag kom hem i lördags har smärtan ökat hela tiden. Men jag har förstås också dragit ner något på panocoden eftersom det stannr upp magen. Lokalbedövningen de lagt under op. började tydligen släppa efter några dagar. Hade också svårt att få igång magen efter op, så jag fick göra ett tillfälligt break med panocod och ta paraflex istället igår o söndag kväll. Tyvärr funkade det inte alls mot smärtan, så jag hade väldigt ont. Men magen rörde på sig i alla fall. Konstigt vad man mår pyton när magen står stilla...

Nu ligger jag mest i sängen o är bara uppe korta stunder (= mer smärta). Tacksam för att vi har höj-o sänkbar elsäng från Jenssen! Förstår inte hur jag skulle ha klarat det annars? Förmodligen fått ta mer smärtstillade (morfin)med alla biverkningar det innebär...Usch, vad gnällig jag skulle ha varit.

Tacksam också att jag får hjälp av ängeln från hemtjänsten, som kommer varje dag och hjälper mig med frukost, kläder mm. Men första dagen, i måndags, hade hon ingen nyckel med sig, fastän min man lämnat den. Så jag fick leta upp en extranyckel till 9-tillhållarlåset o öppna. Tänk om jag inte hade kunnat gå upp själv ? Hade fått klara mig utan hjälp ända till kvällen! Höll ändå på att svälta ihjäl eftersom min man inte hade middagen klar förrän vid åttatiden o jag inte orkat gå upp själv.

Hemtj. gör en macka och brygger kaffe på morgon, som jag sedan tar mitt på dagen.


Att tänka på inför op.
Ni som ska stelopereras (eller har jätteont i ryggen av andra skäl). Tänk på att ni behöver hjälp den första tiden med påklädning, personlig hygien, mat o vätska! Helt omöjligt att böja sig framåt.Det gör ont att höja ryggstödet och att sitta, så jag halvligger o äter. Liggger däremellan platt ner. Däremot kan jag böja på benen, gå o stå rakt. Svårt att läsa böcker o tidningar och skriva på datorn när man ligger platt.

Hjälpmedel ( betyg i antal +, minst + max 5)
  • kniptång ++++ (super om man tappat något på golvet)
  • glidlakan +++++
  • toaförhöjningen +++++ ( går ändå knappt att torka sig)
  • strumpådragare - (krånglig, svår att använda)
  • trådlös dator +++ svårt i liggande)
  • elsäng +++++
  • sugrör +++
  • sängbricka +++++ (för matintag o dator)Jag har en bricka med kudde under, superbra för datorn. Finns på IKEA.
  • extraavställningbord vid sängen för alla attiraljer +++++
  • haklapp eller handduk att lägga på bröstet när man äter +++
  • trådlös telefon eller mobil +++++ (ett måste)
  • dosett ( så man vet när man ska ta smärtstillande mm)
  • läsglasögon +++ (omöjligt med progressiva glasögon i liggande)
Nöjen o förströelse:
- lyssna på cd-skivor (ljudböcker o musik) +++++
- bärbar dator i sängen +++
- Tv i taket (om man hade det, vilken dröm!) +++++
- mobilen +++++ (radio, kontakt, musik, ljudböcker mm)

Har ni några andra tips?

Nu är jag trött....ont, ont, ont Vi hörs!
Bloggar: , , , , Göteborg,, , ,  ,  ryggont, ,

tisdag 16 februari 2010

Naprapatbehandling bra mot smärta

Vid nack- och ryggbesvär ger naprapatbehandling större smärtlindring än läkarråd om fysisk aktivitet och smärthantering. Det visar en svensk studie vid Karolinska Institutet i Solna och Akademiska sjukhuset i Uppsala, där totalt 400 personer medverkat. Det är främst kvinnor som deltagit i studien där de flesta en längre tid haft besvär med värk i nacke eller rygg eller bådadera.

Vissa av deltagarna fick naprapatbehandling som bestod av manuell manipulation av ryggraden, massage och töjningsövningar. Övriga deltagare fick i stället råd om fysisk aktivitet och olika sätt att hantera smärta, en metod som läkare rekommenderas att följa och som visat sig vara en effektiv behandlingsmetod.

Studiedeltagarna fick före, under och efter behandlingen bedöma sina smärtbesvär. Studieresultaten visar att samtliga av patienterna blev bättre men förbättringarna var 30% bättre i naprapatgruppen.

Bloggar: , , , , Göteborg,, , ,  ,  ryggont, ,

måndag 15 februari 2010

Mått skit i helgen helt enkelt

Ont i munnen, ska steloperera ryggen på onsdag, datorn krånglar och allting går åt helsike. Vad ska man göra? Ta repet?

Jag var till massör i fredags för mina spänningar i käkmusklerna. Tyckte inte att det gjorde ont när hon masserade nacke och käkar (både ut -och invändigt), men det kom surt efter! Har haft skitont i munnen och svalget hela helgen! Det är ett h--e det kan jag säga er. Tungan kändes bortdomnad och det smakade illa i munnen. Jag kunde heller dricka det som var varmt eller för mycket kryddat. Kom i alla fall på att jag kunde ta en receptfri medicin som heter Zyxmint (3 mg), som funkade hyfsat förutom att tungan o gommen domnade bort.

Packar och planerar för fullt inför operationen. Jag ska, förutom toalettsaker, ha med mig cd-och MP3 -spelare, mina mediciner, morgonrock, inneskoroch mjukiskläder. Efter operationen ska jag ligga plant med ryggen eller sitta med rak rygg, så tillvaron blir rätt begränsad. Men hemtjänst är ordnad. De kommer en gång/dag, på morgonen, som det ser ut nu i alla fall.

Jag har varit jättestressad för operationen som tar 3-5 timmar och innebär 4-5 dagars sjukhusvård.Men jag bestämde mig för att göra något åt min oro,så jag köpte en cd-skiva med Lars-Eric Uneståhl " Avslappning mot oro, ångest och panik". Har kört de två första övningarna.

Det funkar jättebra! Jag känner mig nu mycket lugnare. Om jag känner mig stressad tänker jag: "lugn och trygg vad som än händer". Bra va?

Bloggar: , , , , Göteborg,, , ,  ,  ryggont, ,

Receptfria läkemedel livsfarliga

Flera stora studier har visat att antiinflammatoriska värktabletter har allvarliga biverkningar som magblödningar, hjärtinfarkt, hjärtstillestånd. Christian Torp-Pedersen, professor i kardiologi, är en av de forskare vars studier avslöjat farorna med läkemedlen. Han poängterar att både unga och gamla, friska som sjuka, riskerar att drabbas av farliga biverkningar.

Christian Torp-Pedersen hävdar att dödligheten är lika hög som i trafiken.
Diklofenak, som i Sverige bland annat säljs receptfritt under namnen Voltaren och Eeze, är allra värst. Men också ibuprofen, som exempelvis finns i Ipren, medför en liten ökad risk för hjärtinfarkt och stroke.

Han rekommenderar i stället de som lider av muskel- och ledvärk att ta läkemedel med paracetamol, som Alvedon, Reliv eller Panodil.

Bloggar: , , , , , , , Göteborg, , , , ,

söndag 14 februari 2010

Orsakas stroke av immunbrist?

En viss typ av antikroppar, kallade anti-PC, som finns naturligt i kroppen, tycks spela en viktigt roll vid uppkomsten av hjärt-kärlsjukdom. Tidigare har en forskargrupp med Johan Frostegård, professor vid Karolinska institutet i Huddinge, i spetsen, visar att höga nivåer av anti-PC är kopplat till minskad risk för ateroskleros, åderförkalkning. Nu har samma grupp undersökt antikropparnas roll när det gäller stroke.

Det visade sig att de som hade låga nivåer av anti-PC, under 30 procent av genomsnittet, hade ökad risk för stroke. Antikropparna är riktade mot fosforylkolin, som finns i aterosklerotiska plack (åderförkalkning). Forskarnas hypotes är att låga nivåer av anti-PC bidrar till åderförkalkning, och att detta kan vara ett immunbristtillstånd.

Bloggar: , , , , , , , Göteborg, , , , ,

tisdag 9 februari 2010

Föräldrar till whiplashskadad lånade pengar till operation

Jennifer blev whipalshskadad eftre en tackling och hade svår smärta i tre år.Till slut belånade henns föräldar huset och hon åkte tillm USA för att bli opererad av Åke Nyström. Boten var en ”triggerpunkts­operation”: Läkaren skulle skära ett cirka 20 centimeter långt snitt i Jennifers nacke. Sedan skulle hon väckas och få peka ut var smärtan fanns och låta läkaren skära bort det som orsakade det onda.

Hon blev väldigt rädd, men bestämde sig för att säga ja.Hon orkade inte med smärtan längre. Men i Sverige finns inget sjukhus som utför operationen. Hon tvingades därför åka utomlands och bekosta operationen själv.

Familjen har sedan ansökt om att få 94 000 i ersättning från landstinget Västernorrland för operationen, men fått nej. Nyligen avslog länsrätten deras överklagan.

I Skåne har däremot nio patienter fått samma behandling betald. Metoden håller på att utvärderas i Lund. Så olika behandling kan man få i olika landsting.

Bloggar: , , , , , Göteborg, ryggont, ont i ryggen, ischias, värk

Tack för himlen kan vänta!

http://svtplay.se/v/1879185/himlen_kan_vanta/himlen_kan_vanta_-_ett_ar_senare?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,1878320/sb,p103495,1,f,-1

Ett stort tack till er som spelade in TV-programmet " Himlen kan vänta", ett program om unga människor som har eller har haft en dödlig sjukdom. Martin och Helena klarade inte kampen mot sin sjukdom trots att de stred tappert in i det sista. Men deras minne lever kvar och alla som medverkade i programmet har gjort en ovärderlig insats för alla som har det svårt och är drabbade av sorg och sjukdom. Jag har sett varenda program och ikväll var det en uppföljning av vad som hänt sedan sist(2008).De var fantastiska och kunde ändå ta vara på livet? Jag är medveten om att de också hade svåra stunder. Det säger sig ju självt när man har en livshotande att sjukdom att tillvaron blir kaotisk.

 Men när jag ser hur de är fulla av livslust och lever för stunden, trots sin svåra sjukdom, får jag ny kraft och ett nytt hopp tänds. Det kanske ändå går att njuta av livet, fastän man har långvarig smärta? Det kanske inte är totalt kört fastän man får cancer? Vad är mina små problem i jämförelse med deras lidande och smärta?  Men TACK!

Bloggar: , , , , , Göteborg, ryggont, ont i ryggen, ischias, värk

fredag 5 februari 2010

Läkarna nickedockor åt läkemedelsindustrin

Uffe Ravnskov,läkare och docent i Lund skriver i en debattartikel i Dagens medicin att stattiner, dvs blodfettssänkande mediciner har en tveksam effekt och t o m kan vara direkt skadliga.Han menar också att läkarna bara är nickedockor åt läkemedelsindustrin och att patientrena mer eller mindre tvingas ta stattiner. En inte helt ologisk slutsats.

Jag har själv fått stattiner utskrivna av en distriksläkare som inte ens frågade vad jag åt och om jag motionerade. Här kan du läsa mer om  korrumperade läkare.  Jag vet sedan tidigare att läkare bjuds på utlandsresor och att deras forskning betalas av läkemedelsindustrin. Ett sjukt system! Vi borde ha fristående forskning i Sverige. Hur ska man kunna lita på forskning som man vet betalats av en intressent, som dessutom tjänar massor av pengar på att utveckla nya läkemedel.

Enligt Ragneskov har Landstingens experter ofullständiga kunskaper om sambandet diabetes och kolesterol. det kan t o m vara diekt olämpligt att ge diabetiker stattiner. Dessutom underskattas riskerna för biverkningar av statinbehandling, anser Ragneskov. Han undrar vem som har förvandlat allmänläkaren, den som har huvudansvaret för sina patienter och som känner dem bäst, till en nickedocka? Har inte patienterna heller något att säga till om? Är det numera sjukhusspecialisten som enväldigt bestämmer vilka mediciner patienterna ska ta?

Det kan man verkligen undra? Själv fick jag inget val, utan beordrades mer eller mindre att ta stattiner, vilket jag högaktningsfullt sket i.

Bloggar: , , , , , ,   Göteborg, , , , ,

torsdag 4 februari 2010

Läkare kritiska mot att Fk tar över besluten om arbetsförmåga

I Läkartidningen skriver ett antal företagsläkare om Regeringens nya sjukregler och är starkt kritiska till att Försäkringskassan tar över beslutsrätten. De menar att ett stort problem ligger i den för hela sjukförsäkringsfrågan centrala förenkling som prövningsregeln bygger på:" Nämligen att sjukdom har entydiga samband med arbetsförmåga, ett samband som relativt enkelt kan uppskattas av experter, på grundval av dokumentation i medicinska journaler och intyg. "

Läkarna menar att det är en allvarlig felsyn, som lätt får sådana följder som debatten om cancersjuka exemplifierade: människor som i realiteten är arbetsoförmögna på grund av sjukdom mister sin sjukpeng. De små lagjusteringar som gjordes hastigt pga detta, leder förhoppningsvis till en tryggare sjukförsäkringssituation just för cancersjuka. Men det ser för övriga, tvärtom, ut som att problemen kan förvärras om Anna Hedborgs förslag att endast FK ska bedöma behovet av sjukskrivning efter 6 månader går igenom. Patienten förlorar sin behandlande läkare och blir i många avseenden rättslös.

Läkarna skriver vidare, att varje form av vetenskapligt stöd saknas för tanken om enkla, mätbara objektiva samband mellan människors sjukdomar och deras arbetsförmåga i förhållande till det ena eller andra normalt förekommande arbetet på arbetsmarknaden. Då blir också prövningen ett fiktivt spel där inte objektivitet utan trender i omgivningen och slump fäller utslagen.

"Sjukförsäkringens centrala kriterium på arbetsförmåga är i dag sådana funktionsnedsättningar som arbetsmarknaden accepterar. Då är det väl rimligen bara denna marknad och inte fiktiva experter på FK som kan avgöra vem som är arbetsförmögen eller inte. Varför då inte låta marknaden, i ett försök, själv med jämna intervall göra arbetsförmågeprövningen genom att annonsera ut de sjukskrivna? ", föreslår läkarna. " Det tycker jag inte är något bra förslag! Sjuka ska inte bollas hit och dit. Om marknaden fick bestämma skulle alla vara 100% friska. Läkarna är trots allt fortfarand de som vet mest om patientens medicinska tillstånd.
Bloggar: , , , , ,, , alliansen, moderaterna, Fredrik Reinfeldt, utanförskap ,sjukförsäkringen,, Göteborg,, , ,

tisdag 2 februari 2010

Ordnat hjälp postoperativt

Fick besked av hemtjänsten idag att jag får hjälp 2 månader efer operationen om jag vill. De ska i alla fall komma hit och hjälpa mig upp på morgonen och på med kläder. Ev. frukost också. Idag gick jag en promenad i snövädret, men det gick bra tack vare de nya broddarna. Känner att jag har så svårta tt komma mig för att åk någonstans, fastän jag fått låna bil. Det tar emot att träna fastän jag vet att jag borde, för jag vet att det gör ont bara att lägga sig på golvet. Försöker i alla fall pronenera och göra stretsching efteråt.

Bloggar: , , , , , , ,

Artikel om ryggsmärta

Året Runt 2009 Nr 48 sid. 76-78

Här en jättebra artikel om diskbråck i Året runt. Det står även att när du sitter på en stol och böjer dig ner och knyter skorna, belastar du den nedersta disken i ryggraden med ungefär 140 kilo! Om du lyfter en börda pa 50 kilo blir belastningen på disken upp till 300 kilo. Då förstår man hur viktigt det är att spänna magmusklerna (maglåset) när man lyfter t ex.


Bloggar: , , , , , , ryggont,

måndag 1 februari 2010

Hård kritik mot nya regler för personlig assistans

Sedan ett år tillbaka har Socialstyrelsen och Försäkringskassan, på regeringens uppdrag, arbetat med att ta fram ett behovsbedömningsinstrument för personlig assistans. Instrumentet består av ett 91-sidigt dokument där varje detalj i en persons liv ska redovisas och därefter - inom varje detaljerat område - rimlighetsbedömas av försäkringskassans handläggare.

"Under 24 punkter ska den som söker assistans beskriva sitt behov av hjälp med allt från att sköta sin hud (i detta ingår bland annat att ta bort liktornar och sätta på kosmetika) och ta hand om sitt hår (inkluderar hår i ansiktet och på huvudet) till hjälp vid toalettbesök (här ska man enligt Socialstyrelsen särskilt tänka på hjälp med "kateter, blöja, lavemang etc") och hur man klarar av att sköta sin hälsa (här ska bland annat redogöras för om man kan upprätthålla en balanserad diet eller klarar att ha säkra sexualvanor)"

Enligt planerna ska det nya instrumentet testas i skarp läge på ett antal försäkringskassor runt om i landet. Testet ska sedan utvärderas och ligga till grund för det slutgiltiga instrument som ska vara klart till 2011. Läs mer här

Förbundet Unga Rörelsehindrade är starkt kritiska till förslaget och tycker inte att det ska testas på brukare av assistans!De kräver också att statsminister Fredrik Reinfeldt, övriga partiledare, Kenneth Johansson Socialutskottets ordförande,generaldirektör Adriana Lender på Försäkringskassan och generaldirektör Lars-Erik Holm på Socialstyrelsen kartläggs med det behovsbedömningsinstrument för personlig assistans som Socialstyrelsen och Försäkringskassan arbetat fram.

En ganska bra idé, men med den begränsade empatiska förmåga som de besitter, har de nog svårt att överföra detta till funktionshindrade. Förstår inte hur man kan komma på sådana idiotiska regler? De verkar helt ha appat alla koncept på vad som etiskt, mänskligt och rättvist. Samhället värnar om integriteten annars, det är träng sekretess inom sjukvården, Men det gäller tydligen inte sjuka och funktionshindrade i förhållande. Nu ska helt plötsligt Försäkringskassan kunna säga att du får bara ha sex en gång i veckan,  eller klippa naglarna en gång i månaden.

Bloggar: , , , , ,, , alliansen, moderaterna, Fredrik Reinfeldt, utanförskap ,sjukförsäkringen,sjukskrivningar, Göteborg, , , långtidssjukskrivna, sjukskrivning
värk