torsdag 10 november 2011

Ryggvärksexperterna ljuger,men Wakeham ger bra tips

Boken Ryggvärksexperterna ljuger Jag har läst boken och tycker att den är läsvärd, dels för att det finns en del tips man har nytta av, dels för att det finns bra hänvisningar och länktips. Ett bra tips är att du som har ont i ryggen (eller på något annat ställe) ska skapa en egen ryggbibel (nackbibel etc) där du samlar all information om din skada/smärta, tex röntgenutlåtanden, remisser, remissvar, journalkopior, fotografier, cd-skivor med rtg-bilder mm. Den är bra att ha vid kontakter me sjukvård, advokater, Försäkringsbolag etc.

Här får du bland annat lära dig:
✓ Hur du väljer ryggvärksexpert
✓ Om du måste operera ditt diskbråck
✓ Hur du får ersättning från försäkringsbolaget
✓ Vad du kan göra för att inte bli beroende av värktabletter
✓ Nycklarna till ett bra sexliv trots din ryggvärk

Här är en lista över de tio främsta sakerna du enkelt kan göra för att slippa ryggvärken, enligt Wakeham:
  1. Börja promenera
  2. Stressa mindre genom att stryka nästan allt du ”måste” göra
  3. Se till att få mer sömn
  4. Skaffa en hobby
  5. Lyssna på din ryggexpert
  6. Ta en värktablett så att du kan återhämta dig
  7. Använd kalla och varma omslag – kalla första tiden och därefter varma
  8. Ha mer sex
  9. Sluta röka och dricka kaffe
  10. Sluta sitta stilla så förbaskat mycket
 Vad jag tycker är negativt är att det förutsätts att man kan göra allt man vill. Att det bara handlar om viljan. Så enkelt är det faktiskt inte om man har svår smärta. Det är inte bra att trigga smärtan vid upprepade tillfällen, då finns risk för smärtsensitisering ( att smärtan sprider sig och ökar). Det har Wakeham f ö inte skrivit något om. Han är inte heller smärtläkare, utan sjukgymnast, vilket förklarar hans  inställning till smärta. Dvs att med träning och vilja klarar man allt. Min erfarenhet är att vid sensitisering gäller inte dessa råd längre.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , ,intressant

1 kommentar:

Anonym sa...

Halloj!
Mitt namn är Ullis och jag har läst så många många bloggar där folk har smärta, där pratar vi inte ryggskott som många tycker är det absolut värsta de vart med om.. Som en väns vän.. Så tittar jag på personen ifråga och säger: Kom inte här och GNÄLL över lite ryggskott det finns folk som har det värre än dig..
Prova och gör något annat för de människor som verkligen lever med detta och betydligt mer värk hela tiden..
Då börjar folk nästan stamma när man biter ifrån så.. men, men
"finns det folk som har det värre än mig JUST NU"!!!!!!!
JA....
TYP DEN DU GNÄLLER TILL!!!!
Du har la inte så ont??
Du é ju ifarten hela tiden..
Kan finnas en orsak till detta,
så säger jag såarka på mitt V smalben..
De knackar lite med sina tår,
då det låter som du knackkar på ett bord el var som..
VIPPS så ser man två VÄLDIGT förvånade ögon..
Mé vad, varför vad é det här?? Det är en skena som jag har för att inte jag ska trampa snett och slippa gå med kryckor året runt..
Sen kommer ALLA varför!!
Det komiska el tragiska i det hela ÄR att denna händelsen jag berättar för dig här, människan ifråga ska vara en av de närmre kompisar som jag har, han har inte riktigt tagit sig över "vänlinjen" ÄN..
Om man kan uttrycka det så? ha ha
Det betyder ju att denne bör veta en del om dig? eller?
För jag vet att jag berättat mycket om mig och HUR allt har blivit som det är..
Hur som så fick han backa t bax några steg i *vän kön*
Jag har blivit opererad 6 ggr i ryggen, Whiplash, fibromyalgi, kronisk nervvärk..
Så detta med Ett JÄTTE GNÄLL för ryggskott, intresserar mig inte.. Den värken jag lever med dagligen kan jämföras med KRAFTIG RYGGSKOTT, tänk dig att gå med detta dagligen.. Det värsta är, är att folk har blivit så egoistiska.
En annan som har ont o knappt kan röra sig, jag gör ALLTID det jag kan och klarar av för människor ÄVEN de jag INTE känner, kan jag kasta mig iväg för att hjälpa eller bara vara till en tröst och kanske ge lite råd. Jag kan slänga mig iväg och ringa hund o barnvakt i farten..
De få jag kan kalla vänner,
de kan jag gå genom eld för.
Trotts smärtsensitisering..
Fattar inte hur endel tänker.
Tro INTE att det finns många som finns där den dagen då DU själv behöver hjälp..
Min son skulle operera det *heligaste* inte en människa fanns till hands, TROTTS så visste jag att flera jag kände va hemma och INTE gjorde någonting den dagen..
En av mina FD Bästa vänner nu
*tyvärr :'( *
Började att arbeta ca 30 min INNAN Hampus skulle ligga på Operations bordet..
Vi kunde dumpat henne på jobbet sen hämtat upp henne när hon slutade. Det var en dags operation,
så vi skulle va hemma igen vid ett tiden skulle det blivit någon komplikation så det skulle dragit ut på tiden så kunde jag lämnat UA Sjukhus för jag ahde iaf EN riktig vän :) Classe <3<3<3
Han hade tagit semester för att komma med. Utan att fråga mig först, när jag frågade Varför? Så Formligen FRÄSER han
#DET FATTAR DU VÄL??
DU HADE ALDRIG ACCEPTERAT ATT JAG TOG SEMESTER FÖR ATT KOMMA MED FÖR HAMPUS SKULL. DET ÄR INTE FÖR DIN SKULL, OK JO LITE.. HAN É SÅ GO.. JAG SA DET TILL HAMUS NÄR CLASSE VAR MED ATT SÅNA VÄNNER SOM HAN, DET ÄR DOM SOM MAN SKA VARA RÄDD OM OCH VÅRDA# Vi kan bli ovänner som alla andra.. Även den bäste vän behöver man rensa luften med :)

Japp dett blev ett inlägg som heter duga som innehöll det mesta ommig och mitt liv.. Väldigt kortfattat, med både för mig *Stark, Intensiv, Skärande, Brännande, Stickande, Isande* Värk som jag inte vet var den kommer ifrån och vad den vill med mig idag.. Detta som jag skrivit här nu har tagit mig ca 2 timmar.
Jag har följt flera bliggar och svarat, gett tipps och råd om allt och inget..Genvägar, myndigheter ALLT ALL. Till gud alla möjliga människor.. Alla undrar VARFÖR har du ingen egen blogg? NU äntligen så har jag skaffat mig en. vet inte riktigt hur jag ska komma igång, har gjort några torftiga försök på inlägg mm. Hur som så går det frammåt i slutändan så kommer vi prata om samma ämnen, olika smärtor
Tack för dig blogg :)