måndag 20 april 2009

Allt färre sjukskrivna - men vi är inte friskare

Sjukfrånvaron minskar snabbt. Inte sedan 1982 har så få varit sjukskrivna. Färre beviljas också förtidspension. I januari i år hade ungefär 112 000 svenskar varit sjukskrivna sedan minst 30 dagar. Det är hälften så många som i december och Försäkringskassans prognos är att sjukfallen under 2010 kommer att plana ut på en nivå som anses historisk.

Enligt Försäkringskassan går det inte att koppla minskningen till de nya sjukskrivningsreglerna som infördes den 1 juli förra året. Men det låter ju helt osannolikt när sjukskrivningsreglerna blivit betydligt hårdare än tidigare!! Det finns ju massor med vittnesmål om hur folk blir ställda på gatan nu mera och förväntas arbeta fastän de har avancerad cancer eller svåra ryggproblem.

Antalet förtidspensionärer minskar också. Under den senaste tolvmånadersperioden fick 35 000 personer sjuk- eller aktivitetsersättning. Inte sedan början av 1970-talet har så få beviljats förtidspension.Fortfarande har ändå drygt en halv miljon personer sjuk- eller aktivitetsersättning. Det motsvarar ungefär var tionde person mellan 19 och 64 år.Nästa år beräknas 60 000 personer antingen bli utförsäkrade eller erbjudas förtidspension (det lär ju inte bli många), som en följd av de nya sjukskrivningsreglerna. Med tanke på att arbetslösheten ser ut att vara lika hög då som i mitten av 1990-talet krävs ett nära samarbete mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen för att hjälpa tidigare långtidssjukskrivna tillbaka till ett jobb, konstaterar Försäkringskassan. För någon sjukskrivning kan det ju inte bli tal om vad jag förstår.


Bloggar:,,,,,,,, ,,,utanförskap

1 kommentar:

Charlotte sa...

Jag hller helt med! Idag tvingas många människor till arbete, som inte klarar av det. Det finns många som skulle klara av att jobba 50% och känna att de var en del av samhället och samtidigt kunde klara av sitt hem, idag förväntas de jobba 100% och ingen bryr sig om de konsekvenser det får i framtiden eller för individen och dess familj. Dessutom blir det en paradox att tvinga sjuka att arbeta när det finns så många som inte har ett arbete och är friska. Var finns det sunda förnuftet? På detta sätt bryts många människor ner!
Det svåra är att hitta en balans där man kan hjälpa så många som möjligt att hitta sin plats i samhället utan att det kostar för mycket. Men kostnaden ska inte bara räkas idag, utan vad den får för konsekvenser om några år.