måndag 11 januari 2010

Dubbelt så många nekades sjukpenning 2009

Allt fler nekas sjukpenning med de nya sjukförsäkringsreglerna. Nya siffror visar att över 7 400 personer nekades eller fick sin sjukpenning indragen de tre sista månaderna 2009. Det är fler än dubbelt så många jämfört med året innan, uppger Sveriges Radios Ekot.

Adriana Lender, chef för Försäkringskassan,  tror att många som fick sjukpenning före 2009 inte skulle ha fått det.Hon säger:

"... Det är inte så nyttigt att vara sjukskriven om man inte behöver vara det. Att långtidssjukskrivning i sig är en hälsofara är nog någonting som man kan konstatera även medicinskt, säger Adriana Lender."

Adriana Lender har nog själv aldrig varit sjuk, inte någon lägre tid i alla fall. Hon vet inte vad hon talar om. Visserligen har hon rätt i att det inte är nyttigt att vara sjukskriven om man inte behöver vara det. Men det är just det som är knäck-frågan! Det borde vara läkaren som avgör vem som behöver sjukskrivning, inte Försäkringskassans handläggare!

Adriana Lender har aldrig upplevt hur det är att vakna med en värkande kropp som behöver flera timmar för att mjukna så att man får på sig kläderna. Hon har antagligen aldrig upplevt hur det är att vara tung i huvudet efter alla sömn- och värktabletter man tagit för att kunna sova pga smärtan.  Att proppa i sig värktabletter för att kunna jobba och sedan inte orka träna kan väl heller inte vara så bra för hälsan?

Har man som jag rygg-och nackproblem måste man röra på sig och träna dagligen. Smärta i sig är en väldig stress för kroppen, ska man dessutom anstänga sig till det yttersta för att kunna arbeta ökar stresspåslaget ytterligare. På jobbet kan man inte gå undan och vila en stund när det blir för jobbigt. Nu mera får man dessutom valsa runt på arbetsprövningar och andra åtgärder, fastän det enda man kanske vill är att få vara ifred och läka sin kropp. Vem orkar t ex tänka på arbete när man har en livshotande sjukdom eller svår smärta som man måste bedöva med mediciner för att stå ut?

Jag har aldrig mått så bra efter skadorna, som när jag fick sjukpension. Då hade jag arbetstränat i fyra månader, varit sjukskriven  och genomgått otaliga sjukgymnastbehandlingar. Jag hade också arbetat fyra år med mina skador, de två sista på halvtid .  Men när jag fick sjukersätttning släppte en del av stressen med arbetet och att vara sjukskriven. Smärtan blev mindre. Jag kunde minska på medicinerna. Jag kunde också lägga mer tid på träning och rehabilitering/behandlingar av mina skador. Att jag mår bättre beror inte på att jag blivit friskare, utan på att kraven sänkts och att jag själv får bestämma vad jag ska göra och i vilken takt.

Jag är så trött på alla självgoda besservissers inom regeringen och deras sympatisörer liksom Försäkringskassan. Därför är min högsta önskan:

BYT REGERING OCH LÄGG NER FÖRSÄKRINGSKASSAN! (Den liknar nazitidens Gestapo mer och mer.)

Läs också Ils-Maries eminenta blogg där hon skriver om smärtsamma myter om smärta och långa sjukskrivningar . Den gode Jan Lidbeck har också skrivit många bra artiklar om långvarig smärta och kämpar för en bättre smärtvård.
Bloggar: , , , , ,, , alliansen, moderaterna, Fredrik Reinfeldt, utanförskap ,sjukförsäkringen,sjukskrivningar, Göteborg, , , långtidssjukskrivna, sjukskrivning

3 kommentarer:

Kristina Birkesten sa...

Detta är förskräckligt! Jag känner så med alla och bävar för alla som drabbas så här.

Naturligtvis ska man inte vara sjukskriven om man inte behöver det, vad är det för argument? Det säger väl sig självt? Men hur många av oss sjuka är sjukskrivna och inte behöver det.. vilket tydligen FK:s handläggare tror sig kunna bedöma. Suck!

Det liknar mer en slags häxjakt, ett humant sätt att se på människan tycks ligga långt bort.

Kram!

Nonna sa...

Kanonbra rutet! Jag håller med dig till 200%, önskar att jag oxå får heltidspension snart för jag börjar ha det kämpigare men det kan man ju inte ens inbilla sig om det inte händer saker i valet. Tror att det är precis så att man när man har så många skador som vi har skulle må bättre av att inte behöva tänka jobb alls utan ägna sig åt rehabilitering.
Kram Nonna

Kaktusblomman sa...

Moderaterna, tex Dick Erixon och han som sitter i Socialförsäkringsnämnden Gunnar Axén publicerar inte ens inläggen de får.