måndag 11 januari 2010

Skilj mellan allvarlig ryggsjukdom och felbelastning

Den viktigaste behandlingen står alltså patienten själv – du – för. Genom att röra på dig, och genom att se till att belasta ryggen på ett förnuftigt sätt. Mahr Yousefy , klinikansvarig på Sabbatsbergs Ryggcentrum, menar att de allra flesta ryggproblem uppstår ur en lång tids fel– eller överbelastning.

Hans råd till alla som har problem med sin rygg är att söka sig till en behandlande terapeut med specialinriktning på rygg. Antingen via en remiss från husläkaren, eller genom att söka sig vidare själv till tex kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast med vidareutbildning inom OMT – ortopedisk manuell terapi. Själv går jag till osteopaten, suveränt bra och den enda som får röra min whiplashskadade nacke!

Om du hittar en behandlare du verkligen litar på, har du inte bara en god chans att få bot och lindring. Du minskar dessutom risken att hamna i en ond cirkel av olika vårdkontakter, där olika personer med olika kompetens ger olika besked. Det skapar oro och rädsla – och oro gör att man blir inaktiv, för att man tror att smärtan ska bli värre om man inte rör sig varsamt, enligt Mahr Yosefy.

En ryggrad som inte blir utsatt för rörelse kan drabbas av försämrad funktion, störd cirkulation och allt mer spända muskler och leder. Då tar det längre tid för värken att gå över. Att röra på sig är aldrig fel, men  får anpassas efter vad man klarar av. Promenader är bästas sättet att röra på sig.

Högre belastning på ryggen när man sitter
Hur man sitter och står betyder mycket för hur stor belastning ryggen utsätts för. Minst tryck och belastning i ländryggen är det när man ligger på rygg – då är trycket på varje disk bara en fjärdedel av vad den är när man står upprätt. När man sitter, däremot, är belastningen 50 procent högre än vid stående ställning – om man sitter rak i ryggen, med en rät vinkel mellan höft och rygg.

Sittande framåtböjd är belastningen nästan 175 procent, och i en studie visade det sig att om man sitter hängande framåt som om man glor in i en datorskärm är det upp till 250 procent.

I sällsynta fall finns det faktiskt någon riktigt farlig orsak bakom ryggvärken – men då har man även andra alarmsymptom (se nedan).

Alarmsymptom!

Sök läkare om du har ont i ryggen och samtidigt...

• har allmänna sjukdomstecken som exempelvis feber, symptom från bröstkorg och mage, eller svaghet och viktnedgång

• inte känner när du är kissnödig, eller kissar på dig

• har domningar kring ändtarmen eller könsorganen

• har domningar, stickningar eller svagheter i båda benen eller armar

• är i övre medelåldern och aldrig har haft ont i ryggen tidigare

• har cancer, eller tidigare har behandlats för cancer

• har benskörhet, osteoporos

• plötsligt får ont efter en olycka, exempelvis fall

Bloggar: , , , , ,

Inga kommentarer: