torsdag 14 januari 2010

Stillasittande förkortar livet

En ny studie visar att stillasittande är skadligt och ökar risken att dö i förtid. Risken att dö var högst bland dem som tittade på tv mest, mer än fyra timmar dagligen. De löpte 46 procent högre risk för förtida död i hjärt- kärlsjukdom jämfört med dem som tittade minst på tv, enligt resultaten. Sambandet gällde oberoende av exempelvis rökning, ålder, kostvanor, övervikt, fritidsaktiviteter, midjemått och blodfetter. Även risken att dö i cancer var något förhöjd.

Mai-Lis Hellénius förklarar resultaten med att våra kroppar är gjorda för att vi ska röra på oss. Energiförbrukningen går ned kraftigt när vi sitter stilla och det gör att kroppen får svårt att exempelvis reglera blodsockret på sikt.

- Men det behövs ganska lite för att aktivera cellernas kraftverk, mitokondrierna. Det är en enorm skillnad i energiförbrukning mellan att sitta och att stå, säger Mai-Lis Hellénius.

Det måste väl vara stillasittande över huvudtaget som är skadligt? I så fall är det lika skadligt att sitta framför datorn eller köra mycket bil i jobbet.Det kan ju också vara de som är sjuka som är stillasittande.

Bloggar: , , , , , ,vetenskap

Inga kommentarer: