söndag 10 januari 2010

Ät kryddor och må bra

Alla råvaror innehåller antioxidanter, men de finns särskilt i färgrika livsmedel som frukt, bär, grönsaker, rotfrukter, baljväxter och inte minst i örter och kryddor.

Kryddor som oregano, mejram och timjan är extremt rika på antioxidanter, så dem ska man slösa med, uppmanar näringsfysiologen Fredrik Paulún. Han beskriver antioxidanter som kroppens antirostmedel som skyddar oss mot olika sjukdomar och för tidigt åldrande.

HÄR ÄR KRYDDORNA MED HÖGST ORAC-VÄRDE (Oxygen Radical Absorbtion Capacity är ett värde som mäter mängden antioxidanter per 100 gram livsmedel i torkad eller malen form. Ju högre ORAC-värde, desto bättre)

Siffran anger hur mycket antioxidanter 100 gram malen eller torkad krydda innehåller.

Svartpeppar: 27 000

Persilja: 74 000

Curry: 48 000

Kryddnejlika: 314 000

Kanel: 267 000

Chili: 23 000

Basilika: 67 000

Ingefära: 28 000

Gurkmeja: 159 000

Kakao: 80 000

Själv äter jag både Omega 3 (sälolja) och Fortodol S ( innehåller gurkmeja).

Bloggar: , , , , , , vetenskap

Inga kommentarer: