tisdag 2 augusti 2011

Fäll ner locket när du spolar!

Spolning med toasitsen uppfälld kan orsaka magsjuka! Nu varnar en av USA:s mest kända läkare för hygienslarvet som kan göra dig sjuk.

Att spola med sitsen uppfälld kan göra att bajspartiklar slungas upp i luften, så långt som fem meter. Partiklarna riskerar att hamna på handdukar, linser, tandborstar, tandtråd och andra ­hygienartiklar som du förvarar i närheten. Eftersom badrums­miljön är fuktig och varm är den idealisk för många bakterier att växa i.

Men toalettringen är inte det enda badrumsslarvet som kan orsaka ohälsa. Att låna andras handdukar, rakmaskiner och tandborstar är grogrund för alla möjliga infektioner.

Svarta listan i badrummet

1. Dela badhanddukar

Att ta första bästa handduk efter badet kan orsaka spridning av vårtor och fotsvamp. Den senare kan också överföras till andra delar av kroppen, exempelvis underlivet, vilket kan ge upphov till jobbiga utslag. Så – märk upp handdukarna hemma och håll er till dem.

2. Återanvända smutsiga under­kläder från tvättkorgen
Att plocka några nästan helt rena underkläder från smutskorgen, i brist på bättre alternativ är ingen smart idé, i alla fall inte om förövaren är din sexpartner. I den fuktiga tvättkorgen frodas bakterier som riskerar att föras vidare vid samlag. Enligt doktor Oz kan detta öka risken för urinvägsinfektioner – även om svenska forskare tonar ner bristande hygien som trolig smittkälla.

3. Inte tvätta händerna efter toalettbesök

Kanske den vanligaste synden av alla, och orsak till alla möjliga infektioner – från magsjuka till influensa. Bakterier växer i tjocka lager på vår hud och de får fäste när vi rör vid slemhinnor i exempelvis ögon, näsa och mun. – Tvätta händerna med tvål och gör det ordentligt. Inte bara vaska i vattnet under två sekunder, säger Smittskyddsinstitutets Thomas Tegenfeldt.

Ta därför aldrig i hantaget eller kranar sedan du tvättat dig eller när du går ut från toan,använd en pappershandduk mellan istället.

4. Att lämna toalett­sitsen uppe

Får bakterier att skvätta omkring i badrummet när du spolar. Tarmbakterier, som e-coli, kan hamna på fel ställe och orsaka bland annat magsjuka.

5. Dela tandborste , hårborst och kam

Hör du till dem som snor andras tandborstar när du övernattar borta, eller har du snyltgäster i närheten som tar din? Då riskerar ni också att dela förkylningar, eftersom både virus och bakterier lätt överförs på det sättet.Munnen är dessutom en naturlig plats för massor av stafylocker.I håret finns också bakterier och ev. svamp.

6. Använda någon annans ­rakhyvel eller rakmaskin

Innebär många risker, i och med att det är praktiskt taget omöjligt att raka sig utan att få mikroskopiska sår (och ibland större sådana) på huden. Begagnade rakblad samlar inte bara på sig högar med bakterier, de orsakar också fler skärsår och rispor. När bakterierna kommer in i de små såren kan de ställa till med en hel del besvär – bland annat hårsäcksinflammation. Du riskerar även andra, betydligt mer allvarliga sjukdomar som HIV och Hepatit C, som smittar via blod.

7. Han tvättar sig inte efter att ha kissat

Att inte tvätta eller torka penis efter toalettbesök kan låta ofräscht, men innebär inga kända hälsorisker. Däremot råder sexologen Linn Heed alla män att tvätta rent under förhuden en gång om dagen. – Där samlas massor av bakterier som kan orsaka alla möjliga infektioner under sex, säger hon.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , intressant,

Inga kommentarer: