onsdag 31 augusti 2011

Nytt hopp om att lindra kronisk smärta

Många som lider av kronisk smärta får otillräcklig lindring. Nu finns en ny metod som ger hopp om specialanpassade läkemedel i framtiden. Dagens tillvägagångssätt för att ta fram smärtlindrande läkemedel tar inte hänsyn till hjärnans mekanismer, utan fokuserar mest på smärtreflexer. Det är en ofullständig metod, säger Tanja Jensen, doktorand vid Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap i Lund.

Inom de närmaste dagarna lägger hon fram en avhandling som beskriver ett annat sätt att studera smärta. Metoden går ut på att mäta smärtsignaler i hjärnbarken med hjälp av tunna elektroder. Det går på så sätt att särskilja läkemedels lugnande och bedövande effekt.

Avhandlingen "Spotting pain in the brain. Towards a useful animal of pain" är resultatet av forskning  vid Lunds universitet. Smärta bearbetas på många olika ställen i hjärnan, men metoden som studerats i avhandlingen fokuserar endast på signaler i hjärnbarken.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , intressant, intressant, ,  


Inga kommentarer: