fredag 12 augusti 2011

Hemliga försäkringsläkare tar beslut

Försäkringskassans läkare har blivit hemligare. Deras yttranden protokollförs inte och namnen syns inte i besluten. De har hög lön och stor makt, men är tjänstemän som arbetar utan läkaransvar. En ny studie visar att patienten har större risk att mista sin ersättning - om en av en grupp "stränga" läkarna varit inblandad.

Förr gjorde försäkringsläkarna ofta skriftliga yttranden. Men sedan ett par år har det ändrats. I stället har man muntliga möten där flera handläggare och läkarna går igenom avidentifierade ärenden.Det förs inga protokoll. Försäkringsläkarnas namn nämns inte beslutet. De kan heller inte anmälas till socialstyrelsen, eftersom de bara är "rådgivare".Försäkringsläkarnas ord blir ofta avgörande för patientens framtid.Och reglerna tillämpas olika, beroende på vilken utredare och försäkringsläkare som jobbar.
Det visar en avhandling av sociologen Peter Hultgren som har granskat 538 ärenden där personer nekats sjukpenning. Studien visar att en liten grupp på sex försäkringsläkare stod bakom hälften av alla nekanden.
Det finns en liten klick som gör en stramare bedömning än andra. Att Jorma Styf, Eddy Holmgren och Peter Dahl och hör till den klicken är självklart.

De flesta av de försäkringsmedicinska rådgivarna är specialister i allmänmedicin. Bara en mindre andel av dem har påbyggnadsutbildning i försäkringsmedicin. Hur många vet inte ens f-kassan.
Klart är att de tjänar bättre än vanliga läkare: 84 104 kronor i månaden i grundlön mot allmänläkarens 63 500 kronor. Ett par har över 170 000 kronor i månaden i grundlön.

Ännu ett sätt att försvåra för de sjuka att få sin rätt tillgodosedd.Jag förstår inte hur Regeringen kan godkänna detta!Alla som berörs av besluten borde ha full insyn i hur deras ärende hanteras inom statliga myndigheter och vem som deltagit i besluten.

strong>Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , politik, opinion, intressant,,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hittade precis hit och tänkte lämna några "fotspår" :)

Jag har en WAD III sedan 22,5 år tillbaka och har genomlidit det mesta genom åren. Aldrig nånsin har man haft det sämre än nu.

Jag har också fått många följdsymptom och följddiagnoser. En diagnos jag haft sedan min svåra bilolycka som är orsaken till min WAD III men först nu, 22 år sedare fått utredd, på papper och ska nu behandlas för är - Trigeminusneuralgi. Frågan är om det kan ha ett samband med min Whiplashskada i grund och botten? Det tror både jag själv, min läkare och ett par till som är drabbade. Men finns det någon forskning om detta?

Jag undrar...

Det är helt sjukt att man inte kan vara sjuk i dagens Sverige! Och medans FK-läkarna håvar in storkovan och andra får skattelättnader så hamnar vi andra alltmer "i rännstenen i 1800-talets fattigdom". Vart tog medmänsklighetens Sverige vägen??

Ha en bra dag!
// Bilkraschoffret

Kaktusblomman sa...

Hej!

Har du en WAD av grad 111 så förstår jag att du mår skitdåligt!Som du säger kommer det följdsjukdomar/symtom, tex hög uttröttbarhet, käkproblem, migrän,dålig balans, dubbelseende, trötthet, magproblem av alla piller mm.