tisdag 13 september 2011

Omega 3 och 6 kan göra cellgifter verkningslösa

Effekten av de cellgifter som många cancerpatienter får klingar av efter ett tag och ett återfalli sjukdomen  kan därför komma. Tidigare har forskarna trott att detta beror på förändringar hos cancercellerna, att de på något vis blir resistenta mot behandlingen.

Men nu visar en grupp forskare vid University Medical Center Utrecht i Nederländerna i tidskriften Cancer Cell att det är kroppen som är boven i dramat. Att den utsöndrar substanser i blodet som skydd mot behandlingen som den uppfattar som ”främmande”. Enligt forskarna är det två sorters fettsyror som blockerar läkemedlen. Problemet är att exakt samma fettsyror ingår i de kommersiellt tillverkade kosttillskott med omega-3 och omega-6 som många cancerpatienter tar.

Professor Emile Voest, som har lett forskningen, avråder nu alla patienter som får cellgifter från att äta dessa kosttillskott, åtminstone tills vidare. Annars är risken, säger han, att behandlingen blir verkningslös.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , , opinion, intressant,

Inga kommentarer: