onsdag 7 september 2011

Privatiseringar har inte lett till förbättringar av välfärden

Det finns inga vetenskapliga belägg för att privatiseringarna inom välfärdssektorn lett till förbättringar i skola, vård och omsorg, enligt en forskarrapport som SNS ( Studieförbundet Näringsliv och Samhälle) låtit göra. Vem är förvånad? Så går det när man låter vinstintresset styra.

"Inom de flesta områden har vare sig kvaliteten eller effektiviteten ökat av konkurrensen", skriver Laura Hartman, docent i nationalekonomi och forskningschef på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS), i en debattartikel i Dagens Nyheter. SNS anser att det är oacceptabelt att 20 år har gått utan att privatiseringspolitiken utvärderats och tycker att det råder "en anmärkningsvärd brist på vetenskapligt baserad kunskap" om effekterna av konkurrens i välfärdssektorn. Forskarna har inte kunnat hitta "några vetenskapliga belägg" för att ökad konkurrens skulle leda till förbättringar av välfärden. Det har vi redan märkt! Så sent som igår fick jag ringa runt alla Apotekt i hela Göteborg för att få tag på medicin. Apoteket fungerar sämre än tidigare, elen har blivit dyrare, friskolorna håvar vbara in vintsre utan att öka kvalitén och det finns många andra exempel.

I dag arbetar nästan var femte anställd inom välfärdssektorn i privat regi.SNS har i studien låtit en forskargrupp gå igenom statistik och forskning inom förskola, skola, individ- och familjeomsorg, hälso- och sjukvård, arbetsmarknadspolitik samt insatser för äldre och funktionshindrade.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , politik, opinion, intressant,, >,Välfärden

Inga kommentarer: