söndag 15 februari 2009

Botox lindrar huvudvärk mm enligt studier

Ungefär samtidigt som botox började användas inom skönhetsindustrin upptäckte flera kvinnor i USA att deras migrän och spänningshuvudvärk lindrades betydligt efter en behandling med botox mot rynkor i pannan. Men först för ett par år sedan började forskarna studera om det fanns ett samband mellan botox och smärtlindringen.

En amerikansk studie vid University of California i Los Angeles, USA, visar att hälften av de patienter med migrän som fick botox injicerat i pannan blev helt symptomfria under de månader som giftet verkade. Forskarna upptäckte att det finns ett samband mellan musklerna som orsakar rynkorna på pannan och migrän, och att värken försvinner när muskeln i pannan blir förlamad, vilket sker under en botoxbehandling.

Än så länge finns ingen svensk studie om migrän och botox.

– Botox har gett bra resultat vid spänningshuvudvärk, det är däremot är svårt att säga om det verkligen hjälper mot migrän. Det behövs fler studier innan man är helt säker på sambandet, säger Carl Dahlöf, docent vid Migränkliniken i Göteborg.

Flera utländska studier tyder på det.I en studie vid University of California, USA, fick 11 män och 89 kvinnor med kronisk och akut migrän botox regelbundet under en sexårsperiod. Hälften av dem blev helt symptomfria under tre till fyra månader, resten hade lindrigare och färre anfall.Forskarna tror nu att 80 procent av alla migränpatienter kan bli hjälpta med botox, som fungerar lika bra mot spänningshuvudvärk.

Jag har själv fått Botox mot huvud- och nackvärk i flera år och det har funkat jättebra!Jag får injektioner var 4:e månad. Jag har även testat det mot ryggsmärta och det gick också bra. Det är jätteskönt att slippa äta en massa värktabletter.

Andra bloggar:

9 kommentarer:

Klaus sa...

Vart får du denna botox-behandling via någåt landsting? Skulle vara intressant att höra hur man kan få hjälp med såna injektioner för smärtlindring.

Kaktusblomman sa...

Jag åker till en smärtläkare inom Västra Götaland som är ansluten till regionen/Försäkringskassan. Men det finns andra smärtläkare som ger injektioner också. Var i landet bor du?

hälsningar

Kaktusblomman

Klaus sa...

Bor i Uppsala. Det finns ett smärtcentrum på akademiska men finns ingen information om de ger såna injektioner. Ska försöka få remiss dit.

Anonym sa...

Hej
jag bor också i Västra Götaland och undrar var jag kan vända mig?
ovanlid@gmail.com

Susanne

Evelina sa...

Hej!

I 15 år har min sambo lidit av daglig huvudvärk, 24 timmar om dygnet. Vi har varit tillsammans de senaste 4 åren och vägrat låta honom "lära sig att leva med smärtan". En kompis sa något om botox-sprutar och jag hittade dit.

Jag kommer gladeligen va tacksam livet ut om detta är någonting som hjälper. Ditt blogginlägg gjorde en sådan skillnad hos min man.


Vet du hur vi kan leta reda på en sådan läkare i närheten av Östergötland? Och hur fick Du försäkringskassan att gå med på detta?

Vore så intressant att höra.

Kram
Evelina & Jens

Kaktusblomman sa...

Evelina: Det var roligt att höra att din man fått hjälp av botox!Migrän är ett h-e, verkligen, som hindrar att man kan leva ett drägligt liv.

Det gäller att htta en läkare som har avtal med det landsting du bor i. Ni kan t ex ringa Landstinget i Östergötland och fråga om de har någon smärtläkare med vårdavtal?

Hälsningar

Kaktusblomman sa...

Zomig nasal ska också vara bra enligt Apoteket.

Anonym sa...

Hej!
Jag är 22 år och har haft kronisk huvudvärk konstant sen jag var 14 år. Har provat mycket men inte hittat nåt som hjälper. Är desperat och orkar inte leva längre med denna ständiga värk. Därför vill jag nu testa botox, har varit hos två läkare här i uppsala där jag bor, en husläkare o en neurolog men de bara skrattar åt mig när jag säger att jag vill prova botox, och säger att de är inte nåt de erbjuder mot huvudvärk, därför undrar jag vem du har fått dina botoxinjektioner av? jag åker vart som helst bara jag blir bra.. Vore evigt tacksam för svar. Mvh Karin

Kaktusblomman sa...

Löwingkliniken Göteborg: http://www.lofvingkliniken.se/
samt St Olofs smärtklinik i Falköping.Har du testat Björn Bragee i Stockholm?Se här http://www.bragee.se/smartspecialist/