måndag 9 februari 2009

Ynkligt att skylla på personalen, Husmark

Inger Efriamsson, fd ordförande i Försäkringskassans styrelse, avfyrar en skottsalva mot Christina Husmark. Hon skriver i ett debattinlägg att den nuvarande regeringen 2006 klippte fötterna av förändringsplanen genom att successivt strypa verksamhetsanslagen när den kom til makten. Försäkringskassan tvingades då säga upp personal i ett skede när man var extra sårbar i och med att många skulle byta arbetsuppgifter och arbetsort.

Regeringen valde också att avskaffa alla förtroendevalda i Försäkringskassans organisation. Det ledde till att lekmannainflytandet försvann och allmänhetens insyn och möjligheter till kritik av verksamheten försvårades. Tidigare kunde man möta FK i socialförsäkringsnämnden och där få argumentera förr sin sak, men det togs bort. Det fanns ju en liten risk att ledamöterna skulle övertygas av den sjukes argument.

Dessutom valde regeringen att, tvärtemot vad i stort sett alla remissinstanser ansåg, genomföra fullständigt orealistiska regelförändringar i sjukförsäkringen. Detta har nu har lett till att personalen har fått en ohållbar arbetssituation och Försäkringskassans handläggning och service är föremål för allvarlig kritik från allmänheten och granskande myndigheter. Efriamsson skriver att det är ynkligt av socialförsäkringsministern att skylla ifrån sig på en oerhört lojal personal när ansvaret är regeringens.

Jag kan inte annat än instämma! Jag har aldrig sett maken till inkompetens hos en svensk minister eller regering. Det började med ministrar som försvann pga Tv-licensfusk och skattefiffel . Tyvärr försvann inte Christina Husmark i den vevan. Hon har säkert istället fått applåder av regeringen för sina "hårda tag" mot sjuka och skadade. Tack och lov har vi möjlighet att rösta bort dem nästa val och de kanske åker ännu tidigare? Så
här ser det ut i Afonbladets mätning:

Kan problemen med försäkringskassan fälla regeringen 2010?
Ställningen just nu:

Ja (78.0 %)

Nej (22.0 %)

Totalt har 8142 personer röstat.Omröstningen startade 2009-01-30 09:21

Läs mer: Mediebilden orättvis, säger ministern.

Andra bloggar:
,,,, , ,,,

Inga kommentarer: