fredag 20 februari 2009

S och V vill riva upp Apoteksreformen

Den röd-gröna oppositionens budskap är att de ska riva upp apoteksreformen vid en valseger 2010. Men det handlar inte om att återställa monopolet.

Enligt Ylva Johansson, som skriver i Svenska Dagbladet, är reformen ”riggad för att locka grossister och internationella apotekskedjor till landet” och att flera miljarder kronor kommer att rinna iväg i ökade läkemedelskostnader och slå ut annan angelägen sjukvård.

Ylva Johansson tror inte att apotek kommer att köpas tillbaka, men att reglerna för prissättning kommer att ändras radikalt och reglerna för vilka som får äga apotek kommer att ses över”.

Elina Linna (v), som liksom Ylva Johansson är ledamot i riksdagens socialutskott, driver samma linje i en debattartikel i tidningen Folket i Eskilstuna. Hon kritiserar bland annat skrivningen i regeringens lagrådsremiss att handelsmarginalen "inte får vara väsensskild från den som apoteksbolag redovisar i andra jämförbara länder".

Apoteket AB har idag ett påslag på 17 procent, vilket kan jämföras med genomsnittet för apoteksbolagen i Europa som är 35 procent. Detta kommer enligt flera remissinstanser att leda till ökade kostnader för läkemedelsförsäkringen.

Läs vad andra bloggat om: , , , , ,

Inga kommentarer: