lördag 21 februari 2009

Sjukas arbetsförmåga prövas för sällan

Riksrevisionens har kartlagt i vilken utsträckning Försäkringskassan prövade sjukskrivnas arbetsförmåga fram till 1 juli 2008. Försäkringskassan skulle redan då, alltid pröva om en sjukskriven kunde klara ett annat jobb. Men detta lyckades Försäkringskassan bara uppfylla i sju fall av tio och får kritik av revisionen på flera punkter.

FYRA AV FEM KLARADE INTE av att gå tillbaka till den tidigare arbetsgivaren, och blev i stället fortsatt sjukskrivna eller fick lyfta förtidspension (sjuk- och aktivitetsersättning). Det är få som går från sjukskrivning till annat jobb eller till studier, visar Riksrevisionens rapport.

Där konstateras också att inte heller läkare bedömde huruvida sjukskrivna kunde klara ett annat jobb.

Den 1 juli i fjol började nya sjukskrivningsregler gälla, enligt vilka det finns fasta tidsangivelser för när en sjukskriven persons arbetsförmåga ska bedömas.

Regeringen rekommenderas att se över möjligheten att ta bort läkarnas uppgift att bedöma arbetsförmågan mot annat arbete . Läkarna har uppenbara problem med sina dubbla roller - den att dels behandla patienten, dels den att utifrån sjukförsäkring bedöma arbetsförmågan.

Bloggar: ,,,, , ,,,

Inga kommentarer: