torsdag 2 april 2009

Diklofenak kan vara farligt för hälsan

I en stor observationsstudie omfattande över en miljon danskar har nu danska läkare och forskare undersökt effekten på hjärtrisken vid behandling med COX-2-hämmare och vanliga NSAIDs av, i övrigt, friska personer. De finner en dosberoende riskökning för det kombinerade utfallet död eller hjärtinfarkt för de båda COX-2-hämmarna rofecoxib och celecoxib (Celebra) liksom för diklofenak (Voltaren, Arthrotec, Eeze mfl).

Även om risken är större vid högre doser så finner forskarna också en förhöjd risk för död eller hjärtinfarkt på cirka 35 procent vid korttidsanvändning av diklofenak under 100 mg per dag.

Riskökningen kommer relativt snabbt. Det kan bero på en individuell känslighet, att vissa inte tål medlet. Men analyser visar att det inte är säkert ens med korttidsbehandling, säger Gunnar Gislason, kardiolog vid Gentofte universitetssjukhus i Hellerup i Danmark och en av forskarna bakom studien.

Studien har även diskuterats i det europeiska läkemedelsverkets biverkningsgrupp, där man kom fram till att det inte fanns tillräckligt stöd för att vidta några åtgärder mot diklofenak.

Det finns flera studier som kan visa att diklofenak har samma riskprofil när det gäller hjärt–kärlhändelser som COX-2-hämmaren celecoxib. Jag tycker att det är amärkningsvärt att det svenska Läkemedelsverket inte drar in diklofenak som är det värsta NSAID-preparat som finns på marknaden, enligt Gunnar Gislason. I Danmark har receptfria dikofenak dragit in.

Jag skulle nog ta det försiktigt och inte ta diklofenak om det inte var alldeles nödvändigt. Det finns ju andra alternativ.

Bloggar: , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka är alternativen menar du? Alltså när receptfritt och NSAID inte fungerar någonting mot smärtan?

Anonym sa...

"Det finns ju andra alternativ", de vill vi gärna veta mer om - vilka?

Tacksam för svar

Kaktusblomman sa...

Det beror ju på vilken typ av smärta man har. det måste man utreda först. Det finns tex receptbelagda mediciner som Paraflex (muskelavslappnande), Tramadol, Lyrica - mot nervsmärtor. Det är viktigt att avgöra om det är nervsmärta eller nocciceptiv smärta. Mer om det kan du läsa på min blogg.