måndag 14 september 2009

Politiska åsikter styr vem som blir sjukskriven

En undersökning visar att handläggarnas personliga uppfattning styr vem som får sjukersättning, sjukskrivning mm. Det är väl antagligen samma sak med försäkringsläkarna. Det här visste väl vi som utsatts för det innerst inne?

En undersökning som gjorts av Helena Olofsdotter Stensöta, forskare vid Göteborgs universitet visar att svensk sjukskrivningspraxis har stora regionala skillnader som inte kan förklaras med sjukdomsrelaterade orsaker. Hennes forskning visar att handläggarnas politiska åsikter har betydelse för myndighetsutövningen. I län där en större andel handläggare säger sig stå politiskt till höger ,dvs sympatiserar med moderaterna, är handläggarna mer restriktiva med att sjukskriva.

Det är allvarligt eftersom politikens inflytande enligt den svenska modellen ska begränsas till intresseorganisationer och partier, riksdagen och regeringen, medan genomförandet av politiken ska hållas fritt från politiskt inflytande. Men hur skulle det gå till? Man kan ju inte förhindra folk att tänka och tanke styr handling. Det handlar egentligen om MÄNNISKOSYN. Ser jag människan framför mig som ett objekt eller subjekt? Tror jag gott om människan och på hennes egen förmåga?

En andra slutsats handlar om det som kallats snällism inom offentlig administration, att handläggare är för snälla och inte förmår sätta tydliga gränser mot exempelvis de försäkrade, kan bidra till lägre ohälsotal. Men det är istället tvärtom. Analysen visar att många handläggare på Försäkringskassan är " omsorgsorienterade", dvs flexibla gentemot de försäkrade, litar på dem samt menar att de försäkradeinte behöver förändra sina attityder.

Det är ju självklart att en empatisk handläggare kan stärka självförtroendet och peppa den som är sjuk istället för att trycka ner personen i skoskaften. Man får mer tid att känna sig för och pressas inte att ta oövertänkta beslut. Om handläggaren lyssnar och förklarar känner sig den försäkrade inte sig kränkt.


Bloggar: , , , , ,, , alliansen, moderaterna, Fredrik Reinfeldt, socialdemokraterna

Inga kommentarer: