lördag 12 september 2009

Sjuka och pensionärer får betala skattesänkningarna

2010 beräknas prisbasbeloppet vara 42 400 kronor, enligt tidningen Arbetarskydd
den 4 sep-tember.Det innebär en minskning med 400 kronor jämfört med i år. Det
är första gången som pris-basbeloppet sänks. Den som har en arbetsskadelivränta
(skadats i jobbet) kan räkna med 0,2 procent mindre i plånboken. Sjukersättningen räknas ner med 0,9 procent. Det så kallad förhöjda prisbasbeloppet som påverkar pensionerna sänks också. Inkomstpension och tilläggspension räknas därförner med 3,0 procent och efterlevandepensionen minskar med 1,3 procent (källa RTP.info sept.09)

Det är för dj----gt att vi som är sjuka ska betala skattesänkningarna för de som jobbar! Jag har minsann gjort rätt för mig innan jag blev sjuk och arbetat i 25 år. Dessutom är jag skadad i arbetet. Men nu får jag, som har en pension som är baserat på 64% av den sjukpenninggrundande inkomsten (de fem sista åren innan jag fick sjukersättning), betala för Alliansregeringens utsvävningar. Själva får de stora skattesänkningar enligt Aftonbladet .Deras beräkningar visar att skattesänkningarna sedan 2006 haft stora effekter för ministrar och andra ledande politiker – men också för vanliga svenskar.

Alla som tjänar över 367 700 kronor har fått sänkt statlig skatt på 3 620 kronor. Utöver detta ger jobbskatteavdraget minskad kommunalskatt med 18 133 kronor – vid inkomster över 350 000 kronor. Tillsammans är dessa båda sänkningar värda 21 753 kronor och gäller bland annat alla riksdagsledamöter.

Även vanliga svenskar har fått rejäla skattesänkningar. En tvåbarnsfamilj med normalinkomst har fått en årlig skattesänkning på 26 880 kronor, enligt Swedbank. De största förlorarna är pensionärerna. En ensamstående pensionär med en garantipension på 93 360 kronor har bara fått en skattesänkning på 2 520 kronor.

Läs artikeln i DN Skärpta regler ska betala lägre skatt

Medan allt fler utförsäkras och vägras sjukpenning. Nu stiger kostnaderna för socialbidrag lavinartat. Under den ekonomiska krisen har läget förvärrats. Fler har utförsäkrats. Det är ännu fler sjuka som inte har rätt till sjukpenning, ännu fler arbetslösa som anses ha för komplicerade funktionshinder för att kunna stå till arbetsmarknadens förfogande. Ännu fler barn som får växa upp i familjer där socialbidraget är försörjningen under mycket lång tid. Vad är det som händer i vårt samhälle? Oron bland personalen inom socialtjänsten är mycket stor. Alltfler hamnar utanför samhällets välfärdssystem. Nu kräver socialtjänsten att
socialbidraget ska höjas för att folk ska kunna leva ett drägligt liv. Läs också: Vinn pensionärernas hjärta så vinner ni valet och Het debatt om socialbidraget .

Bloggar: , , , , ,, ,moderaterna


2 kommentarer:

Anonym sa...

Riktningen förefaller klar: Oavsett om man som undertecknad jobbade hårt och plikttroget i 37 år innan ett allt högre blodtryck förorsakade hjärtflimmer så skall jag ha samma, eller t.o.m. mindre än de som aldrig jobbat och aldrig kommer att göra det. Dessutom har från de unga Moderaternas håll hörts förslag om att den s.k. egenavgiften för mediciner som jag tvingas ta till livets slut skall höjas från nuvarande 1.800 kr / år till 5.000 kr / år. Dessutom är flera försämringar / orättvisor på väg...

Kaktusblomman sa...

Ja, de måste ju finansiera sänkningen av fastighetsskatten, rotavdraget, skattesänkningar för de som jobbar mm.Det är klart att de ska sätta åt oss sjuka. vad annat är att vänta av den här regeringen? Det enda råd jag kan ge dig är att använda din röst vid valet nästa höst.

Har du eller någon annan en länk till ungmoderaternas förslag?