onsdag 2 september 2009

Ny hemsida där du kan jämföra vård

OmVård.se som finansieras av Svenskt Näringsliv, redovisar offentlig statistik kring både offentliga och privata vårdgivare. De ska också ge tillgänglighet till statistiken på ett sätt som är anpassat till vanliga människor, säger de.

De vill också möjliggöra jämförelser mellan olika vårdgivare, för en ökad kännedom om skillnader och likheter i vården. Syftet är att ge vårdkonsumenter en enkel och pedagogisk tillgång till öppet redovisade resultat för sjukvården för att möjliggöra ett faktiskt, välgrundat val av vård.

OmVård.se vill också skapa en ökad förståelse för vårdfrågor hos allmänheten och bättre sjukvårdskvalitet genom ett större tryck på de som har mandat att förändra. Är i själva verket huvudsyftet att öka andelen privat vård genom att visa hur "värdelös" den offentliga vården är?

OmVård.se har också ett medicinskt råd knutet till sidan. Rådet består av de legitimerade läkarna Johan Calltorp (bl.a. professor i hälso- och sjukvårdsadministration), Nina Rehnqvist (ordförande i Statens Beredning för Medicinsk Utvärdering, SBU) samt Magna Andreen-Sachs (docent på Karolinska Institutet) Uppgiften är att stå för den medicinska relevansen i de data som presenteras på OmVård.se.


Det märks att hemsidan är under uppbyggnad för det saknas mycket relevant information, men den ska förhoppningsvis bli bättre. Jag saknar tex ortopedi på Sahlgrenska sjukhuset. Som patient vill man veta om man får träffa samma läkare varje gång (kontinuitet) och om läkarna är anmälda till HSAN eller Socialstyrelsen. Den informationen verkar saknas. Däremot en del intressanta artiklar, tex om läkarutbildningen som jag ska ta upp i nästa inlägg.

Bloggar: , , , , ,,

Inga kommentarer: