söndag 15 november 2009

Fredag den 13:e en turdag!

För mig var fredagen ingen otursdag, tvärtom! Jag fick äntligen ja till steloperation och tillbringade flera timmar på kliniken för att narkosbedömas mm. Det känns befriande att äntligen veta att det blir av efter att ha väntat i femton år på att få hjälp för mina ryggbesvär. Inget ovanligt enligt personalen på ortopedkliniken. Många med ryggbesvär nonchaleras av vården och får som jag höra att "det inget finns att göra". Men det gäller att stå på sig och inte ge upp om man får nej på ett ställe. Att få remiss till ortoped är A och O! Det är visserligen inte riskfritt, 10% blir sämre och hos 10 % kan smärtan bli oförändrad, men jag får i alla fall en reell chans att bli bättre.

I januari ska operationen göras, men redan nu ska jag ta kontakt med arbetsterapeut om lån av hjälpmedel. Glidlakan, griptång, toaförhöjning och vridplatta till bilen är bra att ha. Jag har också fått ett träningsprogram som jag ska börja med veckan efter op. Tre kotor, L3-L5 ska sammanfogas med platta och skruvar. Det tas också ben från höften som transplanteras mellan och utanpå kotorna. för att öka stabiliteten. Det är en stor operation, men vad har jag för val? Att sakta bli sämre och sämre och till slut inte kunna gå. Att fortsätta känna att varje steg är tortyr?

Jag fick också remiss för att prova ut korsett som jag ska ha den första tiden , när jag är utskriven. Den ska vara ett extra stöd och "påminna mig" om att jag är ryggopererad. Hur man nu ska kunna glömma det?

Bloggar: , , , , ,, , sjukförsäkringen,sjukskrivningar, Göteborg, ryggont, ont i ryggen

5 kommentarer:

Dittodattan sa...

Ett stort grattis! (antar jag...)

Det låter förståss som en jobbig operation, men 80% chans till förbättring låter som odds som är svåra att tacka nej till :)

Det är helt horribelt att det skall behöva vara så svårt och ta så lång tid att få operation. Att inte politiker kan lägga ihop 1+1 och inse att det är sådant här som orsakar Sveriges (tidigare) höga sjukfrånvaro och inte fusk och lathet?

Kaktusblomman sa...

Tack! Ja, precis. Ryggont har ju var och varannan och då drabbas vi som verkligen har något som kan åtgärdas.

Kristina Birkesten sa...

Kaktusblomman!
Grattis att du äntligen ska bli opererad och kan bli bättre! Nej, det är klart, vad har du för val? Men nu får du åtminstone en chans!

Kram!
din smärtsyster

Nonna sa...

Grattis, jag läser din andra blogg och glömmer den här, så jag har inte sett detta förrän nu. Jag ska verkligen skicka all positiv energi jag har och önskar dig lycka till, hålla tummarna och tårna för att du ska bli bättre. I mitt fall har man inte pratat om op men jag har ju inte besökt ortoped efter kotförskjutningen.
Kramar Nonna

Kaktusblomman sa...

Ja, Nonna jag fick vänta i fem år och söka flera läkare, bla Ryggkirurgiska i Strängnäs innan en vettig ortoped remitterade mig. Det svåra är att bli remitterad över huvud taget.

Kram!