måndag 16 november 2009

Regeringen saknar verklighetsförankring

Kritiken växer mot att regeringens sjukförsäkringsreform drivs igenom alldeles för snabbt.Försäkringskassan har varnat för att bedömningen av hur många utförsäkrade som kommer att kunna få jobb är alldeles för optimistisk.Regeringens egna utredare är kritiska mot de stenhårda reglerna för sjukersättning. Nu backar också regeringens utredare Anna Hedborg, som tidigare glatt tagit på sig rollen som bödel för de sjukskrivna och sjukpensionerade.

"– Så vitt jag vet finns det inget annat land som har så extremt stränga regler, säger Petter Odmark, huvudsekreterare i utredningen om nytt sjukdomsbegrepp."

Utredarna pekar dessutom på ett annat krav som gör det ännu svårare att kvalificera sig: Klarar man någon form av anpassat arbete har man inte rätt till sjukersättning, oavsett om det finns något sådant arbete eller inte.

Petter Odmark har studerat olika sjukförsäkringssystem i världen för att ha något att jämföra med. Han har inte hittat något. " De flesta har formuleringar i stil med ”man kan förutse att tillståndet kommer att vara i några år”. Jag har aldrig stött på så extremt hårda kriterier som Sverige har, säger han."

Läs också. Jobbar jag mer blir jag sängliggande och Ils-Maries blogg

Det blir spännande aatt se hur Alliansregeringen tacklar detta nederlag. Men självgoda och segervissa som de är kommer de säkert att fortsätta att försvara ett ruttet system in i det sista. Att erkänna att de hade fel finns nog inte i deras världsuppfattning. Men desto hårdare kommer de att falla när det blir uppenbart att kejsaren inte har nya kläder utan är naken.

Bloggar: , , , , ,, , alliansen, moderaterna,utanförskap ,sjukförsäkringen,sjukskrivningar,
regeringen

3 kommentarer:

Dittodattan sa...

Som jag ser det har de målat in sig i ett hörn som de inte kan ta sig ifrån hur de än bär sig åt.

De skulle kunna fila lite på regelverket och få det något bättre, men lagändringarna måste igenom före jul, annars blir 16000 sjuka människor helt utan rätt till ersättning redan fr o m 1 januari. Tänk ett sådant ramaskri DET skulle bli.

Att det lagförslag som ligger inte är heltäckande och att arbetslöshetsförsäkringen inte är anpassad för sjuka människor hinner de inte göra något åt!

Nisse sa...

Min teori är att de (nästan alla politiker) medvetet kör sjukförsäkringssystemet (och hälso- och sjukvården) i botten för att därmed lättare bana väg för 'bättre' privata initiativ.

Att ha ett rättvist fördelningsperspektiv går ju inte för sig...

Kramar!
[från Turkiet]

Kaktusblomman sa...

Rösta bort Alliansen i nästa val!