torsdag 8 januari 2009

Alternativ medicin baktalas av skolmedicinen

Föreningen Vetenskap och folkbildning VoF meddelade kring nyår valet av Årets folkbildare och Årets förvillare, en över tjugo år gammal tradition.

VoF som enligt Inger Atterstam i SvD, är en ståndaktig försvarare av den "rena västerländska akademiska kunskapen och skolmedicinen där flum och andra ”pseudovetenskapliga” utsvävningar bekämpas med närmast fundamentalistiskt nit – valde vid årets utnämningar på att döma ut alternativmedicinen.

Det ”goda” priset som Årets folkbildare gick till Expressens reporter Anna Bäsén för en serie kritiska artiklar om diverse alternativa medicinska metoder.

Årets förvillare blev antroposofiska ”Vidarkliniken i Järna och dess verksamhetschef Ursula Flatters”. Alltså en känga mot den över hundra år gamla antroposofin, som enligt VoF ”är en ockult lära baserad på en blandning av kristendom och orientalisk mystik med inslag av astrologi och reinkarnationstro”. Sedan 1985 har Vidarkliniken fått leva sitt eget liv tämligen skonad från kritik och med specialtillstånd från regeringen att använda sina egna antroposofiska läkemedel. Många svårt sjuka har tillbringat sin sista tid på den vackra kliniken, inte sällan remitterade från skolmedicinska cancerkliniker. Men framtiden för den antroposofiska medicinen i Sverige får väl därför fortfarande anses osäker.

Atterstam refererar också till den brittiska boken ”Salvekvick och kvacksalveri” av författaren Simon Singh och professorn i alternativmedicin Edzard Ernst. I boken döms samtliga alternativ ut – inklusive akupunktur – och slutsatserna har enligt Atterstam hyllats av till exempel författaren PC Jersild och KI-professorn Martin Ingvar.

Att inte alla alternativa metoder är till nytta kan jag köpa,men bevisligen är det många som funkar. Annars skulle väl inte sjuka människor betala dyra pengar för att t ex få massage eller gå till en kiropraktiker? Själv får jag akupunktur och det har varit till stor hjälp. Den ischias som jag haft i 20 år, har t ex försvunnit och jag har mindre ont i ryggen också sedan jag började med behandlingen. Dessutom har jag inte ständiga urinvägsinfektioner längre. Jag hade ätit penicillin så länge att det slutade fungera.

Nej, problemet är väl att det inte forskas tillräckligt på alternativa metoder. Varför inte? Nej, rika läkemedelsbolag har inte intresse av att bekosta sådan forskning och mycket forskning görs av läkemedelsbolag, främst på nya läkemedel. Därför forskas det inte på smärtblockader heller. De tjänar man inga stora pengar på eftrsom patienten i vissa fall klarar sig 4 månader mellan injektionerna.






Inga kommentarer: