torsdag 22 januari 2009

Förtidspensionärer kan förlora sin ersättning!

Tiotusentals förtidspensionärer kan mista sina ersättningar om de inte registrerat att de arbetar deltid. Med de nya reglerna om så kallad steglös avräkning måste alla som arbetar kontakta Försäkringskassan.

– De flesta verkar ha missat att de nu måste ansöka om att få arbeta eller fortsätta det arbete de redan har. Ansöker de inte om steglös avräkning säger reglerna att de kan bli av med sin sjukersättning. Det är en riskabel situation som de befinner sig i nu, säger Bertil Thorslund, analytiker på Försäkringskassans huvudkontor till Dagens Nyheter.

Du berörs av reglerna om du arbetar samtidigt som du har heltids sjukersättning utan tidsbegränsning. Då måste du anmäla att du arbetar till Försäkringskassan. Blanketten kan du ladda ner här .Har du missat att anmäla detta är det säkrast att göra det så snart som möjligt!

Frågan är bara varför Försäkringskassan inte informerat om detta tidigare? Är det med beräkning för att de ska sätta dit så många som möjligt? Man undrar ju..
Det väcker andra frågor också. Ska man t ex anmäla till Fk om man arbetar bara 2 timmar/vecka? Hur gör man om man bara har tillfälliga uppdrag och inte vet hur mycket man ska jobba? Det är mycket som är oklart.






2 kommentarer:

Dittodattan sa...

Det hade jag ingen aning om! Det är nästan så att man kan tro att det är en medveten fälla.

Förslaget att personer med sjukersättning skall kunna jobba utan att riskera att bli av med ersättningen är bra. Nästan för bra för att man skall våga tro att det är sant. (Även om det inte gäller mig eftersom jag bara har tidsbegränsad sjukersättning).

Om ett tag gör regeringen säkert en utredning och räknar ut hur många som använt möjligheten och tjänat extra. VIPS har de en massa potentiella fuskare att sätta dit och en lagändring i bagaget.

Kaktusblomman sa...

Ja, visst kan det hända. Man vet aldrig med den här regeringen.