söndag 4 januari 2009

Rätt att överklaga inkomstförlust

En kvinna som skadades i en trafikolycka 1986 har rätt till omprövning av frågan om ersättning för inkomstförlust från och med år 2000. HD uttalar att rätt till omprövning bör göras om samordningsförmåner, livränta samt eventuell kvarstående inkomst understiger 90 procent av tidigare inkomst. Trafikskadenämnden fann att kvinnan inte var berättigad till ersättning för inkomstförlust då hon beviljats hel förtidspension samt livränta. Nämnden ansåg inte att kvinnan hade rätt till omprövning av beslutet. Kvinnan håller fast vid att de förhållanden som låg till grund för ersättningen, ändrats väsentligt och att den lön hon skulle ha uppburit som oskadad ökat mer än hennes sammanlagda samordningsförmåner.

Domstolen konstaterar att den skadade ska försättas i samma situation som om skadan inte hade inträffat. Avsteg från den principen anses inte kunna godtas utan lagstöd. HD finner att ökningarna av inkomsten utgör en sådan omständighet som kan grunda rätt till omprövning. En förutsättning är dock att det är fråga om en väsentlig ändring.

Kvinnan företräddes av Bo-Gunnar Hemtke, förbundsjurist vid LO-TCO Rättsskydd AB. Försäkringsbolaget företräddes av försäkringsjurist Jörgen Pettersson.



Inga kommentarer: