fredag 23 januari 2009

Hur kan det vara humant att tvinga sjuka att arbeta?

Vid årsskiftet passerade cirka 76 000 sjukskrivna personer 180-dagarsstrecket, och deras arbetsförmåga prövas nu mot hela arbetsmarknaden. Det innebär att vissa kommer att förlora sjukpenningen, eftersom de bedöms friska nog att ta ett annat jobb än det de är sjukskrivna från.

Enligt en ledare på Corren.se är det mer humant att tvinga sjuka ut i arbete än att låta dem stanna hemma och rehabilitera sig så att de inte blir sämre. Ett konstigt resonemang, tycker jag. Men det är väl på grund av att det är en borgerlig blaska ledaren kör denna stil och försöker övertyga människor att det är rätt och riktigt att slå på dem som redan ligger! Att sjuka människor är en belastning för samhället, framgår klart av artikeln, men det står inget om att de sjuka i de flesta fall har arbetat och gjort rätt för sig innan de blev utslitna eller skadade i arbetet. Jag har själv tex varit med om två olyckor i arbetet, vilka har skadat mig för livet. Däremot är det många som gjort sig rika på samhällets bekostnad genom att fiffla med skatten och inte betala TV-avgift. Det skriver han inget om, eller om egna företagare som är oärliga och går i konkurs upprepade gånger. Dessutom vill ingen anställa den som varit långtidssjukskriven eller är sjuk/skadad. Det har ju studier visat nyligen och inte blir det lättare när arbetsmarknaden är i kris och det finns masssor med friska arbetagare att välja bland. Däremot är det, som jag sagt tidigare, lata och ljusskygga individire som utnyttjar systemet ska sättas åt.

Dessa tankar stöds också av Dick Erixon som i sin blogg beundrande nämnder ledaren i Corren. Till saken hör att Dick Erixon tidigare varit bl a ledarskribent på Finanstidningen, medarbetare i tankesmedjan Timbro (en idéverkstad för arbetsgivarföreningen) och landstingsrådssekreterare (c) i Stockholm. Han har skrivit boken "Svaghetens moral" (Timbro 1999). Det låter ju intressant, hmmm.....Gud, bevare oss för sådana politiker!

Man upphör aldrig att förvånas över självgodheten hos de borgerliga stödtrupperna.
Läs vad andra bloggat om i ämnet här
Inga kommentarer: