fredag 23 januari 2009

Frisk nog att jobba enligt skärpta regler?

Många som varit sjukskrivna frågar sig nu var gränsen går för frisk eller sjuk, med de striktare reglerna för sjukskrivning. Den som enligt Försäkringskassan bedöms ha någon arbetsförmåga nekas sjukpenning och bör istället vända sig till Arbetsförmedlingen.

Snickaren Nils Lassas Pettersson från Siljansnäs, som fick en ny höftled i november är en av de som nu tvingas besöka Arbetsförmedlingen. Men han kan inte köra bil till dit, utan får be en vän om skjuts.

I november fick Nils Lassas Pettersson en ny höftled. Läkarna på sjukhuset sjukskrev honom tre månader och han hade räknat med att kunna jobba igen i mars. Men enligt sjukförsäkringsreglerna ska hans arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden, inte bara mot snickarjobb.

Eftersom Nils Lassas Pettersson var arbetslös strax före operationen, är det inte aktuellt att kolla om han kan göra lättare sysslor på sin ordinarie arbetsplats. Försäkringskassan beslöt att Pettersson kan ta ett lättare arbete efter åtta veckor och drog in hans sjukpeng.

Nu, dagen efter att hans sjukpenning har upphört, måste han anmäla sig som arbetssökande. Men på arbetsförmedlingen kan han inte räkna med att få någon hjälp direkt.






Inga kommentarer: