lördag 17 januari 2009

Inställning påverkar tillfrisknande

Inställningen till smärta och hur rädd en patient är för att det ska göra ont efter en operation spelar en stor roll för att bli frisk tidigare, det visar en studie av Ann-Christin Johansson sjukgymnast på ortopedkliniken vid Centrallasarettet i Västerås. Av 69 patienter som alla opererats för diskbråck kom de som var minst rädda för smärta vid belastning och träning snabbast tillbaka till arbetslivet igen.

Det är andra faktorer än bara hur det faktiskt går vid operation som har betydelse. Det är viktigt att ta reda på så mycket som möjligt om patientens livssituation och förväntningar inför en operation. Det kan vara alltifrån hur patienten ser på smärta och hur patienten hanterar sin smärta vid belastning och hur patienten ser på möjligheten att komma tillbaka till arbetslivet igen. Med enkla frågor kan man få veta en hel del om patienten för att sätta in rätt stöd och hjälpa de patienter som behöver mer rehabilitering än andra.

Det finns ett talesätt som säger: Det är inte hur man har det utan hur man tar det, som har betydelse för ur man mår. Men det gäller ocksså att ha en realistisk inställning till sina egna begränsninngar.







Inga kommentarer: