måndag 30 mars 2009

Fattiga får sämre vård

Personer med lägre utbildning och lägre lön får ofta sämre vård och behandling än de högutbildade och höginkomsttagarna. Det konstaterar Sveriges kommuner och landsting, SKL, som på fredagen presenterar en kunskapsöversikt om vårdens villkor i Sverige. Och skillnaderna är stora. T ex när det gäller diagnosticerad bröstcancer visar det sig att kvinnor med högre inkomst till 76 procent överlever tio år efter de fått diagnosen, medan de med lägst inkomst ligger på 35 procent.

Ett annat exempel är att högutbildade personer med lungsjukdomen kol ofta får en modernare behandling än lågutbildade personer. Och inom äldrevården samt bland cancerpatienter är det stora skillnader mellan rika och fattiga.

För att komma till rätta med den nuvarande situationen måste vårdpersonalen börja diskutera, analysera och kanske prioritera på nya sätt, menar SKL.

Det är det här jag och många med andra har vetat länge, nämligen att den som kan prata för sig får bättre vård, så är det helt enkelt. Som exempel kan nämnas att jag skulle få vänta på magnetröntgen ett år, men efter ett samtal med läkaren blev det 3 månader istället. Ganska stor skillnad!

Det är inte bara pengar som avgör vem som får den bästa vården. Är du dessutom man, är du automatiskt gynnad av bättre vård. Det har flera undersökningar visat. Men utbildningsnivå är också avgörande för om man ska kunna ta till sig komplicerad information och kunna söka information om behandlingsalternativ etc. Många gånger hör ju förstås hög utbildning och hög inkomst ihop.

Bloggar: , , , , , ,, , , intressant

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är småsaker som gör mig arg. Om vi lämnar Sverige och går till Tyskland och jämför det du skriver om magnetröntgen, ser det ut så här:

Min mor, 81 år gammal! får ont i ryggen. Efter 5 dagar är hon magnetröntgad, efter 9 dagar första sprutan för att få bort inflammationen så fort som möjligt.

Hade hon fått vänta i 1 år (pensionär som inte vågar kräva någonting) hade hon antagligen varit sängliggande.

Det är det som gör skillnaden.