tisdag 3 mars 2009

Utanförskapet cementeras

En försäkringshandläggare på IF Metall Östra Skaraborg skriver i en debattartikel: Var det meningen att det skulle bli så här? Hon åker ut till sina medlemmar och informerar om försäkringar som ingår i kollektivavtal och medlemskap. Dessutom följer hon med medlemmar på rehabiliteringsmöten med försäkringskassa och arbetsgivare samt hjälper medlemmar att överklaga beslut som försäkringskassan har tagit om livräntor, ej beviljade och indragna sjukpenningar. Sjukpenningfrågan har blivit en stor del av hennes arbete det sista halvåret och den gör henne väldigt upprörd:
"Inte nog med att att våra läkare blir idiotförklarade av försäkringsläkarna, utan det som upprör mig mest är att sjukpenning dras in utan någon som helst hänsyn till hur individen ska kunna försörja sig. Försäkringskassan hänvisar bara till de nya reglerna och tar inget individuellt ansvar. "

Intentionerna med försäkringskassans nya regler i budgetpropositionen för 2008 innebar att regeringen betonade att det är viktigt att så många personer som möjligt kan försörja sig genom eget arbete, framför allt för deras eget välbefinnande, men även för att bibehålla
välfärden. Det var därför mycket angeläget att minska antalet människor i utanförskap. Var detta bara tomma ord?

Skribenten menar att det kanske helt enkelt skulle ha stått:
Intentionerna med försäkringskassans nya regler i budgetpropositionen för 2008 innebär att
hungriga vargar jagar bäst. Får människor ingen inkomst så är de tvungna att arbeta vare sig de kan eller inte och klara sig på den inkomsten de får in. Och vips så har vi förbättrat både sjukstatistiken och statskassan.

Mitt i prick! Alliansregeringen tror att man inte känner sig utanför om man tvingas leva på socialbidrag eller lever på existensminimum. Try it! Antingen är de helt i det blå eller också är det en medveten strategi för att öka klyftorna i samhället...

Läs också:Förnedringskassan
Försäkringskassan måste inse att folk är sjuka

5 kommentarer:

Fritt ur hjärtat sa...

Så sant som det är sagt, men hur får vi upp det här till debatt igen?!

Anonym sa...

Mitt i prick.
Tyvärr hjälper det inte att slå en död häst, du får inte upp den längre så klart.
Försöker sprida namnlistan, så folk skriva under, har t.o.m. släpat mig till torgmötet i Göteborg. Vi var 2 stycken!

Var finns konsekvensutredningarna av de nya reglerna?
Jag hoppas verkligen att folk har den kraften kvar att överklaga och kämpa vidare.

Kaktusblomman sa...

Tack för tipset om namnlistan! Gjorde genast ett inlägg om detta.Tipsa mig gärna om det blir fler torgmöten i Göteborg.

Kaktusblomman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ingela sa...

Jo, jag tror att Kristallina och jag skall göra "favorit i repris" första onsdagen i april också. Eventuellt byter vi plats, man gör inte så stort intryck med två, eller max en handfull människor på Gustaf Adolfs Torg. Besök gärna min blogg där jag kommer att uppdatera var och hur inför nästa gång. Kram!