fredag 6 mars 2009

Motion förlänger livet

Promenera minst 30 minuter per dag om du vill förlänga ditt liv. Det är aldrig för sent att börja motionera. En 50-åring som börjar träna kan förlänga sitt liv med mer än två år. Motion påverkar livslängden lika mycket som ett rökstopp, visar en ny svensk studie.

Läkare brukar ge rådet att man ska sluta röka och gå ner i vikt för att behålla hälsan. Men det går också bra att börja träna om man vill leva länge, säger forskare vid institutionen för kirurgiska vetenskaper vid Uppsala universitet.De har följt 2.200 män från Uppsala under trettiofem år. Vid starten 1970 var männen omkring femtio år gamla. De svarade på frågor om sina rök- och motionsvanor vid flera tillfällen under studien.Männen delades upp i fyra grupper med olika träningsvanor: från dem som aldrig tränade till dem som regelbundet utövade hård, fysisk träning.

Många förknippar träning med gym, men det kan också vara att röra sig mer i vardagen, t ex gå trappor istället för att ta hissen, stiga av och gå några extra hållplatser, promenad varje dag mm.

Jag har själv haft en längre svacka då jag inte kommit mig för annat än att gå en sväng då och då. Det här att röra på sig regelbundet måste man se som ett jobb för att hitta motivationen att hålla på år efter år. Det brukar kännas bättre då man kommit igång, men tills dess känns det bara jobbigt.
Det är viktigt att komma ihåg att det inte bara en faktor som förlänger livet och ger bättre hälsa. Vilken kost man äter, rökning, alkoholkonsumtion, mediciner, relationer mm har också betydelse..

Bloggar: , , , , , ,

Inga kommentarer: