måndag 9 mars 2009

Staten krossar de svaga

G Hammar & Martin Lönnebo i Aftonbladet:

Ella är en svårt prövad människa som under 25 år fått sjukbidrag från Försäkringskassan. Hon har då och då orkat arbeta några timmar – vilket visat sig vara närmast en ”dödssynd”, fast från nyår helt i sin ordning – och trott sig ha rätt till detta
"Här står en psykiskt skadad människa ensam mot staten. Hon får inte rättshjälp därför att man förutsätter att staten är rättvis, hon begriper inte vad som står på utan får panikångest. Detta är inte etisk rättvisa och inte värdigt."
De senast fyra åren har Ella velat pröva sin förmåga i arbetslivet för att kunna återkomma till ett verksamt arbetsliv. Men i juli 2008 kom första livstecknet på tio år från Försäkringskassan, ett inbetalningskort, en räkning på 332 869 kronor, att betalas inom en månad.

Försäkringskassans anställda verkar inte ha sunt förnuft längre, utan nu är det jakt på sjuka som gäller. Som sjuk är man rättslös mot Försäkringskassan/staten och har inte en chans om man saknar pengar till dyra läkarintyg och advokater. Nu vet jag inte vilken lön hon har haft, men hon har antagligen arbetat 10-12 tim/månad. Det kan man inte försörja sig på och är det dagsformen som avgör är det svårt att få någon fast anställning.

Inga kommentarer: