torsdag 12 mars 2009

Yoga håller dig frisk

Forskning har visat att medicinsk yoga har positiv effekt på så skilda åkommor som stressproblem, sömnsvårigheter, ryggbesvär, depression och hjärtbesvär.

Den medicinska yogan är en form av kundaliniyoga, som i sin tur är en del av den tantriska yogan, en av de äldsta yogaformerna människan känner till. Yogaterapeuten och meditationsläraren Göran Boll startade för 13 år sedan Institutet för Medicinsk Yoga (IMY) i Stockholm och är den som utvecklat den medicinska yogan i Sverige.

Den medicinska yogan har även visat sig vara effektiv när det gäller krämpor som är svårbehandlade inom sjukvården i dag.
Syftet med verksamheten på IMY är att få in medicinsk yoga som en integrerad del av den svenska sjuk- och hälsovården.

På IMY kan man få hjälp med allt från andningsproblem och ledbesvär till stressrelaterade åkommor och ryggproblem. Terapeutiska yogaprogram har arbetats fram för specifika sjukdomar och besvär, både för enskilda och i grupp. Program som även används på stora svenska arbetsplatser vid rehabilitering av sjukskriven personal. Flera av programmen har testats i svenska forskningsprojekt, bland annat på Karolinska institutet, Stockholms universitet och Danderyds sjukhus, med goda resultat.

Bloggar:, , , , ,

Inga kommentarer: