måndag 9 mars 2009

Jobbiga kommentarer till sjuka

Den kommer förr eller senare – oundvikligen, frågan som är en vanlig inledningsfras när vi träffar nya människor: Vad jobbar du med?

Det är en ingång till ett samtal. Vi vill gärna ha en gemensam nämnare med den vi sitter bredvid på en middag, t ex. Vi vill gärna likna den vi pratar med, genom sysselsättning och intresse. Jobbigast är det för den som är arbetslös, sjukskriven och förtidspensionerad. Men även för den som har ett jobb kan samtalet bli jobbigt. Ganska ofta har vi nämligen en förutfattad mening om olika yrken och om de som inte arbetar.

Som sjuk och inte arbetsför, får man frågor och kommentarer som: Vad gör du på dagarna? När ska du börja jobba?Du som ser så pigg ut!Tänk positivt!

Dessutom en massa råd om mediciner, gymnastik och andra behandlingar som man redan testat till leda. Får man dessutom medlidsamma blickar känner man sig som en sopa.

För att komma ifrån det brukar jag ibland säga att jag är lärare (sant) när de frågar vad jag jobbar med. Det beror på situationen och vem det är. Ibland säger jag också att jag är förtidspenaionär. Men jag har slutat förklara varför och går aldrig in i någon diskussion om behandlingar etc. Inte ens min son har någon empati. Han tycker att jag "beklagar mig" och ska ska gå ut och jobba.

Andra förslag på yrken är: statligt anställd, smärtkonsult. Ni kanske har andra bra förslag?

Samtidigt tycker jag att en del frågor och kommentarer ska tolkas som välvilja och tyder på ett intresse.

Andra bloggar:, , , ,


2 kommentarer:

Dittodattan sa...

Bra och intressant blogg du har!

Usch ja, när jag var helt sjukskriven hatade jag den frågan. Nu har jag jobbat deltid en tid och därmed kunnat ge ett svar. Den möjligheten tar nog dessvärre slut snart, men som svar på vad man kan kalla sig så kanske man kan säga "professionell bloggerska" om man bloggar mycket eller "egen företagare i webbranchen"?

Som du säger tror jag oftas att det ligger välvilja, artighet och intresse bakom frågan, men det känns hemskt att man skall behöva skämmas för att säga att man haft otur att drabbas av sjukdom och smärta.

Kaktusblomman sa...

Ja,man blir stigmatiserad av att vara sjukskriven eller sjukpensionär. Man tillhör de "tärande" inte de "närande".

Lycka till med jobbet!