onsdag 11 augusti 2010

Triggerpunktsmassage bra behandling vid långvarig smärta

I en artikel i Läkartidningen, skiver Tomas Ekström leg läkare, specialist i smärtlindring och internmedicin, att det saknas bra behandlingsmetoder och forskas för lite om långvarig smärta. Men vid Smärtkliniken i Piteå har man praktiserat triggerpunktsmassage som visat sig vara en bra behandling för många smärttillstånd.Här kan du läsa mer om Janet Travells metod Själv får jag triggerpunktsblockad sedan flera år och det funkr jättebra.Effekten sitter i ca 6 veckor.

Skribenten menar vidare att forskningen om långvarig smärta i organiserad internationell form har skett sedan början av 1970-talet. En mängd data har utvunnits som förklarar långvarig smärta, men kunskapen når inte fram till vårdpersonalen. Dels saknas ämnet kronisk smärta i stort sett på läkarutbildningen, dels är smärta enligt definitionen inte mätbar, och det är psykologiskt svårt för personal att arbeta med symtom som inte syns. De kan få uppfattningen att patienten antingen överdriver eller underdriver sina besvär, och det är lika svårt att förstå när patienten känner sig frustrerad, delvis nöjd eller botad.


Långvarig smärta har också låg status bland vårdpersonal och politiker som inte vill satsa pengar på kvalificerad smärtvård.

Bloggar: , , , , , Göteborg, ,

2 kommentarer:

Agnetha sa...

Går hos en muskel- o mjukdelsspecialist I Alingsås som jobbar enligt nåt som kallas ART. Om du går in på Sportlife, Alingsås och kollar under Elite Performance kan du läsa där. Han är riktigt bra.

Kaktusblomman sa...

Det låter bra.