måndag 20 februari 2012

Mot alla odds visar superhandikappade

Jag är väldigt kluven till Tv-programmet "Mot alla odds" som är en realityserie där tio personer med olika funktionsnedsättningar ger sig ut på sitt livs äventyr.

Tillsammans ska de ta sig 150 mil från Victoriafallen i Zambia till Skelettkusten i Namibia. Utmaningen består i att trots svårforcerad terräng, extrema väderförhållanden och faror i form av vilda djur, vätskebrist och utmattning, tillsammans nå det uppsatta målet. Alla ska med och ingen röstas ut. För att klara utmaningen måste deltagarna gemensamt övervinna både yttre hinder och sina egna begränsningar. Expeditionen leds av storviltsjägaren och författaren Natasha Illum Berg.

Jag tycker att programmet ger en felaktig bild av funktionshindrade som måste vara övermänniskor för att få vara med i TV. Deras liv och hälsa sätts dessutom på spel.Vilka sviter får de efter programmet? En av deltagarna har dessutom avlidit hastigt efteråt. Nu vet jag inte orsaken, men en exceptionell ansträngning som denna kan ju utlösa en stroke t ex.

Varför inte visa hur en funktionshindrad har det i vardagen eller låter dem delta i frågesporter eller andra dokusåpor? Varför röstas ingen ut? Funktionshindrade måste få vara med i samhället och inte bara visas upp när de är "duktiga". Ett annat exempel på detta är Miffo-TV som inte var särskilt bra när jag såg det i alla fall.Tyckte  det verkade som att de utnyttjades av producenten och föstes runt på en massa ställen. Samtidigt var de roliga och hade en stark personligt. Det är bra!

Bloggar:  smärta, kronisk smärta, samhälle Göteborg, , intressant,  debatt, Intressant, funktionshinder

Inga kommentarer: