måndag 11 oktober 2010

Staten tjänar pengar på att suga ut sjuka och skadade

Staten gör sig stora pengar på överskott från sjukförsäkringen, Arbetsskadeförsäkringen m fl socialförsäkringar. Det är inte klokt att staten ska gå med vinst på en försäkring.Olagligt, hävdar kritikerna.

Socialförsäkringar som till exempel sjukpenningen beskrivs ofta som stora kostnader för staten. Men tvärtom mot vad många tror så tjänar statskassan miljarder på försäkringarna - varje år. Förklaringen är att staten tar ut mycket mer i avgift för socialförsäkringen än vad som betalas ut till kunderna. Det vill säga folket. Det är fel, menar kritikerna.

Avgifterna ska enbart finansiera själva socialförsäkringarna. Tar man ut en avgift för en sjukförsäkring så ska den inte användas till något annat, det är så lagstiftningen är formulerad, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam.
"-Skulle vi göra något liknande på ett försäkringsbolag så skulle vi få finansinspektionen på oss och bli återbetalningsskyldiga till kunderna, vilket är helt korrekt, säger Svärdman."
Folksam har gjort en beräkning på hur mycket statens överskott på socialförsäkringarna väntas bli de närmaste fyra åren. Totalsumman hamnar på nästan 90 miljarder kronor:

*Sjukförsäkringen: +63 miljarder kronor

*Efterlevandepension: +33 miljarder kronor

*Arbetsskadeförsäkringen: +23 miljarder kronor

*Föräldraförsäkringen: -30 miljarder kronor

Summa: +89 miljarder kronor

Bloggar: sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , värk, medicin Regeringen moderaterna,val 2010 ,opinion, valrörelsen, valkampanj, VAL, hälsa,socialdemokraterna, intressant, arbetslinjen, rehabiliteringskedjan, alliansen,utförsäkring, valet 2010, fredrik reinfeldt, röd-gröna,centerpartiet, hälsa, sjukdomGöteborg, långtidssjukskrivna,

2 kommentarer:

Kraxpelax sa...

Moderskeppet

Yves Bonnefoy, Nobelpriskandidat

Agnetha sa...

Detta är AlliansSverige, ta från fattiga och ge till rika ! Siffrorna talar sitt tydliga språk.

Ha det så gott du kan !

Kram