måndag 18 oktober 2010

Vestibulit en grym sjukdom som kan skada relationen

Fler än 30 000 kvinnor lider av vestibulit. Sjukdomen kallas också brinnande vulva och gör sex till en mardröm.

"Att ha sex var som att sitta på en taggig sjöborre, som att ha nålar i sig som river och river. Det kändes som ett djupt varigt sår som ingen tror på för att det inte syns. "
Det är lätt att bli deppig och känna sig otillräcklig om man inte kan ha sex. Sex är ofta något som man sett som självklart i sitt liv. Sanas vardagsliv påverkades. Hon kunde inte cykla, inte promenera – och sex var bara att glömma. Den molande smärtan förföljde henne och på föreläsningarna på universitetet hade hon svårt att koncentrera sig eftersom det gjorde så ont.

Det är här vestibulit

Vestibulit betyder ”brinnande vulva” och innebär smärtor i underlivet, vanligtvis i samband med sex, men det finns även fall av vestibulit där smärtan är mer eller mindre konstant.

  • Sjukdomen beskrivs som en överkänslighet i nerverna, som gör att lätt beröring, blir till en skarp, svidande och/eller brännande smärta. Varför denna överkänslighet uppstår är fortfarande osäkert.


  • Det kan finnas en rodnad på slemhinnorna, och man kan ha en svårläkt spricka baktill i slidan, men trots rodnaden är det inte fråga om någon inflammation


  • 75 % av fallen uppträder i samband med svampinfektioner men sjukdomen kan även utlösas av en urininfektion.


  • Medelåldern på kvinnor med vestibulit är 25 år,men det kan också drabba äldre kvinnor i klimakteriet.


  • Källa: Vestibulit.se
    Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värkmedicin

    Inga kommentarer: