fredag 13 januari 2012

Dyrare frikort fast sjukförsäkringen går med vinst

Så här skriver "Arga Doktorn", smärtläkaren Björn Bragee:

"PENGARNA SOM TAS FRÅN DE SJUKA- 48 MILJARDER.... Ändå dyrare frikort!
Det finns ett intryck av att det finns lite pengar och att det är skälet till försämringar i sjukförsäkring och rehabilitering. Ingalunda, i själva verket går försäkringen med stora överskott, 30.000 per år och sjuk, faktiskt. Under 2009-2012 blir det 48.000 miljoner som arbetsgivarna betalar för mycket för att täcka sjukkostnaderna. Det är ingen försäkring - det är överbeskattning.

De här summorna går då istället till andra områden i statsbudgeten, det vill säga att din arbetsgivare som trodde han betalade en försäkring för sina anställda (för detta är den så kallade sjukavgiften på din lön), betalade i själva verket alldeles för mycket i något som mer liknar en skatt.

En och annan patient skäms över att de får frikort efter fyra läkarbesök, och jag förklarar gärna för dem att det lika gärna kunde vara gratis, eftersom de överbetalt avgiften genom avdrag på sin lön i alla år. Och nu har regeringen mage att höja avgiften till 1100 kronor per år.

Obs vi talar här om statliga intäkter och utgifter, det är inte landstings-skatten som minsann knappt räcker till vad som behövs. Utan att regering och stat låtsas som man driver en försäkring. Jag har länge trott det låg runt 10 miljarder i vinst per år, men visar det sig att det snarare handlar om 16 miljarder. Det är inte mindre än 3000 per vuxen svensk, eller 12000 i ett hushåll med ett par småbarn. I vinst!

Det finns ju en allmän regel i det offentliga, att man skall inte ta ut mer avgifter än vad det behövs för att täck kostnader, det gäller dricksvatten och sophämtning, och borde gälla sjukförsäkring också. Mitt enkla förslag är att dessa pengar skulle öronmärkas till rehabilitering."Visst tycker vi det!

För den som är sjuk och har låg pension eller sjukpennning är varje krona viktig. Den rehabilitering som ni finns är arbetsinriktad medan den medicinska i bästa fall består av sjukgymnastik.Men här har Alliansregeringen hittat en kassako som de kan finansiera sina skattesänkningar och privatiseringar med.Det blir inte bara dyrare att gå till doktorn, utan också att hämta ut sin medicin.Sjukt!!!

Bloggar:
hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , ,intressant, Fredrik Reinfeldtdebatt, , , Intressant, demokrati, Alliansen, Regeringen, moderaterna, propaganda,Försäkringskassan, sjukförsäkring

Inga kommentarer: