Det är vanligt att ha ont i fötterena på sommaren. Shoppingrundor, joggingturer och långa promenader. Under sommaren utsätts fötterna för stor belastning varje dag. En viktig åtgärd är att välja skor med omsorg. Bra skor kan hjälpa till att stabilisera foten om du har fel biomekanik, säger Michael Weber specialist inom fotvård.
Det är viktigt att vila och lyssna på kroppen. Fundera på varför du har ont. Får man ont av att spela tennis bör man ta ett uppehåll, säger Michael Weber. Han framhåller samtidigt att det är viktigt att söka hjälp om smärtan inte upphör. Vilket jag inte nog kan understryka.
Råd om behandling av vissa fotproblem från fotspecialisten
1. Hälseneinflammation. Smärtan beror på överbelastning.
Hjälp: Det är viktigt att kyla med is, samt att vila. Vid behov kan antiinflammatoriska läkemedel ha god effekt. Om smärtan inte upphör efter 7–10 dagar ska man söka hjälp.
2. Slemsäcksinflammation i hälen uppstår efter belastning från hälsenan eller på grund av tryck från skor, till exempel högklackade skor.
Hjälp: Se till att skaffa rymliga skor och kyl hälen med is. Ibland kan det vara aktuellt med silikoninlägg som avlastar foten från trycket. Även stretching är bra.
3. Hälsporre/plantarfasciit. Smärtan, som känns mitt under hälen, beror på belastning när man går mycket eller på ett felaktigt sätt.
Hjälp: Behandlas med bättre skor, kyla, stretching, inlägg, speciell slagstejpning, massage, antiinflammatoriska läkemedel och kortisoninjektioner. Ibland används kirurgi.
På Apoteket finns det en inlägg för hälen som man kan lägga i skon som är bra också (min anm.).
4. Hallux valgus har flera orsaker, däribland vilka skor man använder samt gener.
Hjälp: Bra och rymliga skor är viktigt. Man kan avlasta med en tåspridare dagtid och eventuellt en tåskena nattetid. I besvärliga fall kan man operera och det finns i dag två olika operationsmetoder som används i Sverige.
5. Hammartå, klotå och blånaglar.
En av de vanligaste orsakerna till dessa smärtor är att man använder skor som skadar fötterna.
Hjälp: Man måste ge plats, cirka en centimeter, åt tårna i skorna. Foten sväller vid träning. Allmän fotvård med nagelsax och fil.
6. Lateral ligamentskada uppstår när man trampar snett.
Hjälp: Kyl med is och vila mycket. Linda foten och håll den under tryck i cirka 48 timmar. Om det inte hjälper kan man köpa ett ankelskydd som stabiliserar. Vid behov kontakta podiater, sjukgymnast eller naprapat som kan utforma ett särskild träningsprogram.
7. Plantarfasciit under hålfoten beror på belastning när man går mycket eller på ett felaktigt sätt.
Hjälp: Behandlas med bättre skor, kyla, stretching, inlägg, speciell slagstejpning, massage, antiinflammatoriska läkemedel och kortisoninjektioner. Ibland används kirurgi.
Mina egna råd:
* Om du har återkommande fotproblem, gå till en fotspecialist som ställer "diagnosen".
* Köpa skor som har utbytbar innersula, t ex Ecco. Då kan man lägga in ett anpassat inlägg i skon istället.
* Satsa på ett specialanpassat inlägg om du ofta har skavsår och ont i fötterna.
* Undvik att gå i högklackat och absolut inte i för trånga skor. Om du vill ha högklackar på fest, kan du byta skor då du kommer fram och ha bekväma skor på vägen dit.
* Förebygg skavsår genom att sätta på skavsårsplåster där du brukar få skavsår.
Bloggar: hälsa, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, Göteborg, värk, intressant, samhälle,
4 kommentarer:
Har fått inlägg, men de passar tyvärr inte i alla skor.
Bra tips !
Ha det gott !
Kram
Nej, då måste man ha med sig dem när man gör inlägg. Sedan passar de inte till högklackat och sandaler . Om man inte fått tag på sandaler med uttagbar sula - de finns hos ortopedtekniska och specialaffärer.
Man kan få remiss dit om man har fotproblem.
Man ska aldrig vila med en stukad fot!!! det bästa man kan göra är att så snabbt som möjligt belasta foten och använda den normalt. tejpa vid träning tills man rehabat upp musklerna igen.. det va vad de sa till mig på ifk-kliniken... de behandlar bla fotbollspelere i landslaget och i ifk..
Hej jag jobbar som Bowenterapeut och jag har jobbat med ca 130 klienter det senaste året som har besvär med hallux- Valgus.
Av dessa klienter har ca 95% blivit helt smärtfria, de övriga 5% har haft mindre smärta än när de sökte mig.
Foten och tåleden har vridigt sig tillbaka helt eller delvist till sitt rätta läge.
Jag har fotograferat klienterna under hela behandlingen så det finns konkreta foto på före och efter bilder.
Jag har i detta utforskande jobb också sett att inlägg, inte är bra för foten utan tvingar foten ut i ett ytterläge som gör att kroppen kompenserar i felställningar i resterande delar i kroppen, vanliga besvär är snett bäcken besvär med värk i ländryggen, besvär sned bröstrygg, som sedan ofta ger spänningar skulderblad och axlar och nacke.
När klienten har tagit bort inläggen då kan foten börja rikta upp sig i rätt läge och då försvinner smärtorna samt svullnaden runt fotleden.
Är du nyfiken att veta mer om behandlingen som gör att du slipper operations kniven ?
gå in på min hemsida www.sjalensblomma.se
Skicka en kommentar