Landets akutmottagningar är ofta överfulla. Väntetiden kan vara åtta-tio timmar. Resultatet är att de sjuka riskerar att skadas och att personalen får en dålig arbetsmiljö.
Statens beredning för medicinsk utvärdering har därför fått i uppdrag att utreda vad man kan göra för att korta väntetiderna. På läkarstämman i Göteborg presenterade de i dag sina förslag.En lösning kan vara att patienter med enklare åkommor ska få en gräddfil, eller ett snabbspår och tas om hand i en egen process.
Att patienten genast bedöms av ett personalteam med en erfaren läkare i spetsen, så kallad teamtriage, är en annan modell som också visat sig effektiv för snabbare vård. Om akutmottagningarna kan göra fler blodprovsanalyser och om sjuksköterskor kan få rätt att remittera sjuka till röntgen kan väntetiderna också förkortas.
Men detta hjälper inte om inte det finns en läkare som har tid att titta på rtg-bilderna elelr provsvaret och ordinera vad som ska göras. När jag t ex bröt fingret fick jag vänta i 14 timmar trots attdet gjordes ensnabb bedömning av sköterskor och läkare. Men problemet var att ingen läkare kunde följa upp rtg-resultatet.
Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , värk, medicin, Göteborg, långtidssjukskrivna politik, opinion, intressant
1 kommentar:
Något måste uppenbarligen göras. Har hört att väntetiderna här i Borås är 8-10 timmar , men själv har jag aldrig behövt vänta länge. Fast det beror ju på vad man kommer in för och jag har varit riktigt dålig när jag kommit akut.
Tack för att du berättade !
Vet inte att jag sett detta i någon tidning.
Ha en bra lördag !
Kram
Skicka en kommentar