tisdag 21 juni 2011

Borgarna vägrar erkänna sitt misslyckande med sjukförsäkringen

Borgerligheten vägrar att erkänna sina misslyckanden. En hållning som handlar om att hellre ta avstamp i sina ideologiska övertygelser än att lyssna på människors berättelser om hur de egentligen har det.

Alliansen slår sig för bröstet för att sjuksiffrorna har sjunkit. Men det är en sanning med modifikation. Sedan vintern 2010 har drygt 40 000 utförsäkrats. 65 procent av dem har åter sökt sig tillbaka till sjukförsäkringen. Drygt hälften har fått sin ansökan beviljad. Cirka 10 procent har fått någon form av arbete med samhällsstöd och cirka 30 procent är kvar i förberedande åtgärder och har ännu inte mött arbetsmarknaden.Får de någonsin ett arbete?

Ett problem med alliansens sjukförsäkringsreform är arbetsprövningen. Svårt sjuka och utslitna ska i första hand få vård, vila och rehabilitering – inte söka jobb på arbetsförmedlingen. De ska få stöd med omskolning till andra yrken. Men en stor del av de sjukskrivna är i den övre medelåldern. En stor del är utslitna kvinnor som har jobbat inom vården och omsorgen. För en del av dessa vore det både ekonomiskt och mänskligt mera lämpligt med pension. Lägg därtill att vi har en arbetsmarknad som vill ha unga och friska arbetstagare. Därför är regeln i sjukförsäkringen att den utförsäkrade ska ”prövas mot den reguljära arbetsmarknaden” en orimlighet i sig.

Ett annat problem är tidsbegränsningen. I stället för individuella hänsyn tvingas sjuka ut ur sjukförsäkringen och förväntas att arbeta. Men sjukförsäkringen bör vara en trygghet som prövas individuellt.

Länge har all kritik mot alliansens förändring av sjukförsäkringen avfärdats med att kritikerna vill vrida klockan tillbaka. När en folklig opinion tvingat alliansen att förändra reformen sade den ansvariga ministern, Ulf Kristersson, att sjukförsäkringsreformen har varit ”framgångsrik”. Men att en viss förändring behövs. Varför har Ulf Kristersson inte synts till på sistone trots att sjukförsäkringsfrågan är på tapeten?

Nästa vecka kommer riksdagen att rösta om sjukförsäkringen. Det hjälper inte att vilja arbeta om man inte är anställningsbar. Läget är desperat, något måste göras nu! SKITREGERING! BYT UT DEN!

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , värk, medicin, Göteborg,   politik, opinion, intressant,

Inga kommentarer: